„Думите имат страшна сила и на днешни ден трябва да си припомним, че трябва да ги подбираме внимателно“.

Това каза в „Тази сутрин“ столичният кмет Йорданка Фандъкова на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Думата „искам“ е тази, която тя чува най-често като кмет, а думата „омраза“ е думата, която предизвиква тъга и притеснение у нея.

Именно затова Фандъкова призова да се откажем от езика на омразата.

„Езикът е силен, можем да намерим важните аргументи, които да бъдат чути“, допълни тя.

„Със сигурност младите хора изпитват гняв. Това е характерно за тях. Важно е да разберем защо в този момент има такъв гняв, защо това е формата, под която те го изразяват и може би всички ние възрастните да им покажем по какъв начин те могат да изразяват своята позиция – силна, може би и гневна, но не насочена към хората“, каза Фандъкова.

За нея образованието е много важно и това да се говори с хората.

„Образованието за мен е кауза и то е за цял живот. Хората имат нужда не само от информация, а и от разговор, добра дума. Може би тази система ми е дала това – да мога да чувам, а не само да слушам и съответно да внимавам в посланията, които отправям, като си давам сметка, че нося голяма отговорност“, каза столичният кмет.

На 24 май, в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, София ще отбележи тържествено 130 години от написването на „Върви, народе възродени“ от Стоян Михайловски.

По този повод Йорданка Фандъкова отправи покана към всички столичани и гости на града да се включат в най-масовото изпълнение на българския всеучилищен химн.

На церемонията пред Националната библиотека, която ще започне в 11 часа, за първи път химнът ще прозвучи в цялост – изпят от сборен ученически хор от софийските училища с диригент маестро Славил Димитров и рецитиран от актрисата Силвия Лулчева.