Голямото семейство на художника Енчо Пиронков се събра за вернисажа му в галерия Нирвана, където в продължение на няколко часа не спираше поток от желаещи да поздравят известния творец.

Съпругата му Катя посрещаше гостите на изложбата, а дъщеря му Вида, авторка на хита на Миро "Гълъбо" стоеше дълго пред всяка от картините.  Синовете му Петър и Стою пристигнаха заедно със съпругите си и с внуците на художника - Енчо, Катерина и Никола. Акад. Светлин Русев, проф. Любомир Стойков и колекционерът Боян Радев обиколиха и трите зали в галерията на Ники Младжов, за да разгледат детайлно пъстроцветните платна на твореца, станал прочут преди повече от половин век.


Вида, Енчо Пиронков, Катя,Ася със съпруга си Стою, внукът на художника Енчо и малките внуци Катерина и Никола

От началото на годината Ники Младжов залага на утвърдени имена в галерията си Нирвана. След професор Вихрони Попнеделев и неговото „Лято” през януари, бизнесменът заложи на изключителния Енчо Пиронков, който беше обявил, че се оттегля и няма да прави самостоятелни изложби. Но явно пловдивският майстор не устоя на изкушението на Нирвана и за пореден път изложи великолепни творби в изисканото арт пространство на Ники Младжов.


Проф. Любомир Стойков, Енчо Пиронков, Ставри Калинов

Скулпторите Кунка Димитрова, Ставри Калинов и Валентин Старчев поздравиха художника за страхотната изложба. Румен Статков, който дойде в компания на свещенослужители, колегата му Стефан Чурчулиев, дъщерята на Диана Дафова - художничката Лили Сотирова, поетесата Таня Тонева-Танна, актьорът Стефан Мавродиев бяха очаровани от картините на Енчо Пиронков, известен като един от най-ярките представители на Пловдивската школа от 60-те години на ХХ век.


Енчо Пиронков със синовете си Стою и Петър

Капка Амзина и Явор Цаков, топмодели, Мая Косева, писатели, издатели бяха сред стотиците гости, които поздравиха 85-годишния художник. Изложбата на Енчо Пиронков ще радва почитателите на красивото в галерия Нирвана до 7 март. Художникът има зад гърба си самостоятелни изложби в Берлин, Болоня, Будапеща, Варшава, Дрезден, Кьолн, Лайпциг, и е носител на престижни отличия - орден "Кирил и Методий", званието "Заслужил художник", орден "Стара планина" - първа степен.