Много туристи, които посещават Германия, ядат основно прословутите вурстчета, пиян бира и какво ли още не. Но рано или късно винаги хапват легендарната немска картофена салата.

Тя се сервира във всички ресторанти, всяка немска домакиня го готви, а немските емигранти отнасят рецептата за любимото си ястие в различни части на света. 

Гръцка рецепта за печени картофи – няма такава вкусотия!

Не случайно и в България ядем картофена салата – тя е идеална хем като разядка, хем и като гарнитура към основното хранене.

Но знаете ли коя е оригиналната рецепта на легендарната немска картофена салата?

Е, нека започнем с основното по темата!

Кой е измислил немската картофена салата?

Има теория, че това ястие се появява за първи път през 19 век - то е пренесено в Америка от немски заселници. Оттогава картофената салата в различни варианти започва да се появява в американските готварски книги.

Интересно е, че в Щатите това ястие се свързва с германците, но не само там. През 1873 г. излиза „Големият кулинарен речник“, а неговият автор Александър Дюма (баща) записва в книгата рецепта за салата.

Германската картофена салата се приготвя по различен начин в цяла Германия, в зависимост от региона. 

Дойче Веле пише, че баварската картофена салата се облича със сос от бульон и горчица. Там също трябва да излеете оцет и не забравяйте да добавите сол, черен пипер и захар.

Рецептата от Хамбург е уникална по свой собствен начин - в това лакомство от северната част на Германия ще намерите леко осолена херинга и майонезен дресинг. Домакините, живеещи в Бранденбург, сервират немска картофена салата с кисели краставички и копър, а швабите със сигурност не могат да приготвят салата без нарязан лук, оцет и олио.

Но повече за оригиналната Баварска рецепта за легендарната немска картофена салата ще научите на jenata.blitz.bg