Семейство, близки и приятели се сбогуваха с големия ни скулптор и художник Ставри Калинов.

Актьорът Николай Сотиров заяви за БГНЕС, че са приятели със Ставри Калинов от повече от 30 години.

“Смятам, че си отива една от най-оригиналните фази в българското изкуство. Много ще липсва и мисля, че имаше още време, за да покаже не само на България, но и на целия свят уникалното си изкуство, което е нетленно”, каза още Николай Сотиров.

Той подчерта, че Ставри Калинов остава с нас, с изкуството си, с голямото си сърце.

“Уникално различен, оригинален и сам обрече себе си и изкуството си на вечност. Ставри, където и да си, продължавай да ваеш, обичам те!”, каза големият ни актьор Николай Сотиров.

Експертът по имидж и стил Любомир Стойков също бе на поклонението.

“Ставри Калинов е много близък, голям мой приятел. Аз съм негов почитател, ценител на изкуството му, мисля, че е един от най-добрите български скулптори и художници, които оставят и ще се оставят много дълбока следа в нашата култура и изобразително изкуство”, каза още Любомир Стойков.

Той коментира, че го е наричал неведнъж “играещият човек”. Ставри Калинов твореше като играеше и играеше като твореше. За мен той допълваше пълната представа, истинската представа за художник и смятам, че той и чрез изкуството си победи смъртта, защото изкуството на Ставри Калинов е нетленно.

Той винаги ще буди изумление, почуда, възторг, радост и естетическа наслада със своите уникални послания, образи, взети сякаш от сънищата”, заяви още близкият приятел на големия български художник.

Д-р Димитър Нинов, специалист по кожни и венерически болести, заяви, че се познава с нашия скулптор Ставри Калинов от много години и сподели една от историите си с него.

„Преди години направихме среща на видинци живеещи в София, където след едно мое изпълнение ми подари големия портрет на Апостола, той стои пред мен в кабинета ми сега. Освен портрета ми подари и 10 свитъка, които са по-малки, наполовина, и ми каза да ги подарявам само на хора, които заслужават.

Аз ги подарявах, но ги рамкирах и отзад надписвах следното : „Времето е в нас и ние сме във времето. То нас обръща и ние го обръщаме“, обясни д-р Нинов и коментира, че Ставри Калинов е един гигант.

„Той е велик и ще остави незабравима следа в съзнанието на българския народ, неговите произведения ще останат во веки веков. Нека да бъде светла паметта му“, каза още д-р Димитър Нинов.

Скулпторът и художник почина в сряда на 78-годишна възраст.

Емблематичният творец е роден на 15 ноември 1944 г. във Видин. През 1964 г. завършва гимназия в родния си град, след което работи на свободна практика в областта на плаката, търговската реклама и изработката на художествени предмети. През 1977 г. се дипломира в Националната художествена академия - специалност „Дърворезба“, в класа на проф. Асен Василев.

Работи в областта на монументалната и малката пластика, живописта, графиката и приложното изкуство.

Ставри Калинов е сътворил статуетките, връчени на победителите в множество елитни конкурси в България. Негово дело са статуетките за победителката в категория „Жена мениджър на годината“ в конкурса „Жена предприемач“ и „Жена мениджър на годината“ на Клуба на жените предприемачи и мениджъри, за фестивала „Златна Месемврия“, за литературната награда „Балканика 2006“, за конкурса „Мистър Икономика“ и редица други.

Със своята щедрост и алтруизъм Ставри Калинов е оказвал безвъзмездна помощ, като е правил много хуманни жестове, дарения и спомоществователства на редица организации с идеална цел, социални и държавни мисии и инициативи.

Носител е на различни награди, между които „Кристалната звезда“ на галерия „Макта“ за най-добра изложба на 1995 г. и наградата „Златен век“ на Министерство на културата за особен принос в развитието и популяризирането на българската култура (2006). Световно известната онлайн галерии “Artsper” поставя името на Ставри Калинов до имената на Салвадор Дали, Пабло Пикасо, Густав Климт и др. /БГНЕС