Поели сме една голяма битка, едно голямо предизвикателство за опазване на българската култура. Това заяви пред bTV певицата Силвия Кацарова по повод дебатите за въвеждане на квота за българска музика в националните медии.

По повод острите думи на Христо Петров-Хазарта, че „квотите са за некадърници“, тя каза: „Това, което чух, не отговаря на истината, защото се твори много прекрасна музика в България, но няма шанс да бъде чута. Затова наше искане е за 100% българска музика в националните медии – БНР и БНТ“.

Тя посочи, че националното радио и телевизия се финансират от данъците на българите. „11% са за български изпълнители. 90% излизат навън. Ние субсидираме чужда култура“, възмути се тя.

„Аз имам над 100 песни, ние бълваме нова музика, но тя няма равен шанс“, каза певицата и добави, че младите изпълнители, които се продуцират само, също нямат шанс в родните телевизии. „Нямаме една българска класация за музика“, подчерта певицата.

„Всички ни съседи си слушат тяхната национална музика? Защо българите са против българското? Аз недоумявам. Аз съм туркиня и се боря за българското!“, възкликна Кацарова.

По думите ѝ, на обсъждането в парламентарната комисия по култура на квотите за музика „Демократична България“ били „твърдо против българското – против тези 50%“.

„От тук като тръгнеш до Варна, ти чуваш 4-5 (български) песни. Българският народ не иска това“, категорична е певицата.

„Говорим само за Европа, европейски ценности. Извинявайте, ние как да си запазим нашите европейски ценности? Това са наши пари. Откъде накъде ще ги даваме на Мадона, Шакира и еди-коя си? Те са достатъчно богати“, изригна изпълнителката.