Световноизвестният скулптор от Пловдив Димитър Луканов е починал на 15 октомври в Ню Йорк. Новината за това съобщи на профила си във Фейсбук кръстницата му Александрина Делова.

Димитър Луканов

"Димитър Луканов беше безумно талантлив, безумно чепат, и така всичките четиридесет години, откак се срещнахме. Надявам се в прохладните места да има достатъчно глина и бои, другото необходимо той си го носи с него!", написа Делова.

Негови творби са изложени в престижни галерии и колекции в Германия, Франция, Русия, Швейцария, Китай, Монако, Мексико, Италия. Днес на четвърти терминал на летище "Дж. Ф. Кенеди" могат да се видят неговите изящни скулптурни композиции "Светлина към небето" и "Водопад от светлина", за които е прибягнал до петхилядигодишен, отдавна забравен восъчен метод - уникални творби, които не могат да бъдат репродуктирани от никого.

Димитър Луканов е роден на 23 февруари 1969 година в Пловдив, в семейство на лекари. Като изключително надарено дете - вае оригинални фигури от 6-годишен, през 1982 председателства Световния детски парламент, под патронажа на Николай Рьорих.

На асамблеята Знаме на мира се запознава лично с гения Хенри Мур. Димитър Луканов завършва Художествената гимназия в Пловдив, а след това един от най-престижните колежи за изящни изкуства в Европа - Ecol Parsans a Paris. 

След това получава магистърска степен в Columbia Univercity. Обявен е за почетен жител на Ню Йорк колидж за скулптура, а от 2001- за почетен гражданин на Isla Mujeres Mexiko.

Светъл път и съболезнования на семейството и близките!