Народният артист на Руската федерация Леонид Куравльов почина на 85-годишна възраст в родната Москва, съобщи синът му Василий Куравльов. По-рано стана известно, че актьорът е в клинична болница № 40 с диагноза пневмония, лекарите не потвърдиха наличието на COVID-19. В сряда той беше преместен в друго лечебно заведение за рехабилитация, предават световни медии.

Леонид Куравльов е известен и обичан и у нас с ролите си във филми като „Афоня“, „Златният телец“, „Иван Василиевич сменя професията си“ и много други.

Куравльов е роден на 8 октомври 1936 г. в Москва – баща му работи като ключар, майка му е фризьорка. Когато момчето е на четири години, започва Великата отечествена война, а майка му е депортирана по фалшиви обвинения на север. Заедно с нея самият Куравльов по-късно също отива в изгнание. Впоследствие обаче, след като вече стана звезда на съветското кино, актьорът нарече времето, прекарано на север, щастливо.

През 1955 г. става студент в актьорския факултет на ВГИК, където учи в курса на Борис Бибиков. Първата година учи слабо и едва не е изключен, но през последната е сред най-добрите и дебютира в киното.

През 1960 г. Куравльов играе моряка Камушкин в историко-революционния филм на Михаил Швейцер „Мичман Панин“. Първият филмов успех дойде при актьора четири години по-късно, след главната роля във филма на Шукшин „Има такова момче“.

Един от най-известните персонажи на Куравльов е водопроводчикът Афанасий Борщов в комедията „Афоня“ (1975) от Георги Данелия. Тази година той е гледан от 62 милиона зрители в страната.

Леонид Куравльов продължи да се снима във филми до 2015 г. Той участва в над 200 филма и сериала. Обичаният актьор е Заслужил артист на РСФСР, Народен артист на РСФСР, награден с орден „За чест и заслуги към Отечеството“.

Съболезнования поднесоха и от ЦСКА Москва, чийто запален привърженик бе московчанинът.