Николай Волев почина при нелеп инцидент.

Режисьорът на едни от най-обичаните и български филми е паднал от прозорец на таванско помещение на столичната улица "Кракра", където живее. 

Волев починал на място. Все още се изяснява причината за случилото се. Режисьорът беше на 78 години. 

От полицията са извършили оглед на мястото на инцидента. 

Няколко поколения зрители свързват името на Николай Волев със знакови за родното кино игрални и документални филми като "Двойникът", "Господин за един ден", "Дом номер 8", "Да обичаш на инат", "Маргарит и Маргарита".

Работил е като тухлар, тютюноберач, събирач на отпадъчно брашно в мелница, поливач на панели в бетонов възел, берач на зеленчуци в ТКЗС, уличен продавач на сладолед, екскурзовод, строителен работник, фотолаборант, преводач от български на английски, разпоредител в лондонския киносалон за кралски премиери „Одеон“, барман, чертожник, мияч на чаши в дискотека, художник на реклами, помощник-архитект, филмов монтажист, киноактьор, сценарист, режисьор и продуцент.

В автобиографичната си книга „Девствената проститутка“ описва перипетиите в своя живот, първите и по-късните си любовни трепети. Сред приключенията в житейския му път са псевдосътрудничество с ДС, бягство във Великобритания, брак с англичанка, завръщане в България. 

Между 1972 и 1976 г. прави документални филми за Българската телевизия като сценарист и режисьор. А от 1978 до 1991 г. работи в студията за игрални филми „Бояна“.

Роден е в София на 10 април 1946 г. През 1972 г. завършва кинорежисура в Лондонското филмово училище. Работил е като филмов монтажист, киноактьор, сценарист, режисьор и продуцент. Между 1972 и 1976 г. прави документални филми за Българската телевизия като сценарист и режисьор. А от 1978 до 1991 г. работи в Студията за игрални филми „Бояна“.

Николай Волев беше удостоен с Наградата на София за цялостен принос в световното киноизкуство през 2006 г.

БЛИЦ припомня, че по подобен начин преди дни си отиде легендарният музикант Кирил Маричков. Музикантът е падна на сцената във врачанското село Селановци и е издъхна в линейката на път за болница.