Поредица страховити детски рисунки изважда наяве ужасяващи събития от миналото в страховития трилър с елементи на хорър „Скрити картини“ на Джейсън Рекюлак, който впечатли самия Крал на мрака Стивън Кинг и спечели наградата на читателите за „Най-добър хорър за 2022 г.“ в престижните Goodreads Choice Awards. 

Сега този интелигентен и изобретателен роман в духа на книгите на Джош Малерман и Алис Фини излиза и на български език, за да предостави на родните читатели перфектното лятно четиво, изпълнено с богат и остър език, изненадващи разкрития и нотка оригиналност, която пренарежда правилата и го превръща в бъдеща класика в трилъровия жанр. А смущаващите „Скрити картини“ можете да разгледате сами по страниците на книгата. 

Не вярвате в призраци, нали?

Едва на 21 години Малъри Куин вече е достигнала дъното на пропастта и стъпка по стъпка се отправя отново към повърхността. Наскоро приключила възстановяването си след дълга и болезнена борба с наркотиците, младата жена е готова да заеме мястото си в света и да навакса изгубените години. 

Работата в дома на семейство Максуел ѝ предоставя точно този шанс. Малъри не може да повярва, когато получава обаждането, че цяло лято ще бъде бавачка на малкия Теди и ще живее в собствена къщичка до луксозния и просторен дом на Карълайн и Тед Максуел. А вечерите дори ще има възможност да прави това, което обича най-много – да тича на дълги разстояния. 

От първия ден заедно малкият Теди завладява сърцето на Малъри. Срамежлив и весел, Теди винаги има молив и скицник в ръка, а рисунките описват богатия му въображаем свят. Но един ден вместо нормалните за възрастта му балони, дървета и зайчета, Теди смущава детегледачката си със зловеща картина – на мъж, който влачи тялото на жена през гората.

След това творбите на Теди стават все по-необичайни, а фигурките с клечки бързо се превръщат в реалистични пейзажи, далеч надхвърлящи възможностите на едно 5-годишно дете. 

Малъри започва да изпитва налудничавото чувство, че всичко това е свързано с отдавна неразрешено убийство, случило се на територията на къщата на Максуел. Решена да спаси Теди, преди да е станало твърде късно, Малъри се заема да разшифрова всички „Скрити картини“. 

Границата между реалността и лудостта е опасно тънка по страниците на този спиращ дъха трилър, в който читателите сами трябва да изберат на кого да се доверят. 

Обогатен с десетки рисунки, около които се завърта пристрастяващата мистерия, „Скрити картини“ на Джейсън Рекюлак предизвиква всички любители детективи да се присъединят в подреждането на парченцата от един ужасяващ пъзел. А цялостната картина, която се разкрива страница по страница, смущава и интригува читателите със зловещите си краски. 

„Прочетох „Скрити картини“ и я обожавам. Езикът е директен, изненадите наистина изненадват и книгата притежава онзи трудно постижим устрем, който не ти позволява да я оставиш. А картините са страшни.“

Стивън Кинг

„За няколко дни животът ми беше напълно обсебен от „Скрити картини“ на Джейсън Рекюлак… Наранената, но все пак борбена Малъри Куин плени сърцето ми.“

Джо Хил