Докато разглеждахме с една приятелка стоката в малкото магазинче на „Раковски” 40, продавачката ни разказа без да я питаме и то в бърз словоред, историята. Два пъти ни я разказа, за да я схванем.

В магазина на Силвия Сотирова влязъл един много важен мъж с ярко червени обувки. Щом влязъл и тя застанала като омагьосана от ... неговите ярко червени обувки. Гледала ги и погледът й не могъл да се отлепи. Искала начаса и тя да има същите ярко червени обувки. Направо искала да ги вземе от краката му. А той постоял, разгледал наоколо и излязъл тържествено с ярките си обувки и яркото си цветно яке. А тя не могла и дума да продума, толкова била шашната.



Видяла, че хората по улицата се обръщат след него и малко по-късно разбрала от съседните магазини, че това е екцентричният художник Иван Яхнаджиев, чието ателие се намирало в махалата.

Но историята не спряла дотук. Продължила и в съня й: Някой звъни в дома й, а като отворила, видяла че червените обувки стоят пред самата й врата. Само че, цветът им се бил превърнал в натрапчиво оранжев. До такава степен повярвала, че станала, отключила входната врата, за да се увери дали е истина...

-До такава степен! - тук сама се смее на себе си. - Представяте ли си, повярвах на съня си, толкова беше истински, че някой ми е оставил червените обувки пред вратата. Чак мъжът ми стана да разбере защо отключвам вратата като някой сомнамбул.

-Е,е,е, Силвия, ти направо имаш фантазийни натрапчиви мисли. А художникът наистина е ексцентричен типаж. Той е създателят на боди-арт в България още в зората на демокрацията. А за рисуване на абстрактни картини е изключен от Съюза на художниците навремето. Може и тебе да те нарисува някой ден.

(Като създател на бодиарт в България, първото секси тяло, върху което рисува е на позабравената днес красавица Теди Церовска, снимана тогава за „Плейбой”. Тя първа се осмелява да позира за да се превърне нейното Тяло в изрисувана „картина” от ръцете на художника. Нататък във времето, Яхнаджиев е рисувал още десетки тела, няколко пъти например с голям успех, тялото на спортистката – атлетка Мерлина Арнаудова. Днес художникът гони цифрата 140 тела на брой, превърнати в „картини”- бодиарт. Най-тъжното е, че след като ги разгледат присъстващите и се направят безброй снимки, нарисуваните тела влизат в банята и „картината” изчезва. За което творецът казва: „Важното е ,че съм я нарисувал с вдъхновението на момента.”
Най-сполучливата между картините му „Бодиарт” е тази върху тялото на актрисата Аня Пенчева. Направена е при откриване на скъп магазин за маркови парфюми на булевард „Витоша”. Тогава дори идват да отразят събитието Би Би Си и Си Ен Ен , а скъпите парфюми на Версаче, Долче и Габана, Диор, Пако Рабан, се леят от големи шишета, докато трае сеансът. Художникът впоследствие отчита, че тялото на Аня Пенчева е била най-горещото тяло, което е рисувал, защото боите му съхнели мигновено.)

След разказа на продавачката Силвия Сотирова, ние веднага отърчахме в ателието на художникът Иван Яхнаджиев и от вратата го захванахме:



-Ходиш с червени обувки и създаваш сънища на продавачките в квартала. Ходиш с шарено яке и цилиндър на главата. Вярно ли е това?

-Ей, добре че не ме е сънувала гол ,– отговаря творецът и след малко пристига с въпросните обувки, обути на ръцете му, с черен цилиндър и изпоцапано яке и панталон от боите в ателието му. Защо се чудите, ще ходят както си искат... Третият пол. Нали това ще е актуално скоро? Довчерашни мъже ще влизат в дамските тоалетни и ще твърдят, че са жени, няма да ходят в казармата, защото веднага ще се превърнат в жени, а жените ще се правят на мъже в мъжките тоалетни, а остаряващите мъже на които им е писнало да работят, ще се преставят за жени за по-бързо пенсиониране. На мен ми липсваше полата, признавам. Приемете, че съм излязъл на протест срещу Конвенцията, за която всички говорят. А ако съм ошашавил вашата Силвия, моля да ме извини.

Савка ЧОЛАКОВА, БЛИЦ