Театралната формация “Мелпомена”, в която влизат популярния актьор Димитър Рачков, познат най-вече от “Господари на ефира”, както и Любомир Нейков, Десислава Бакърджиева и директорът Свелин Стоилов разпратиха отворено писмо, в което изразяват подкрепата си за министъра на културата Вежди Рашидов, след като по-рано през седмицата около него се завирхи грандиозен скандал, съобщава topnovini.bg
“С настоящото писмо [...] заявяваме своята подкрепа към министъра на културата г-н Вежди Рашидов и изразяваме несъгласието си с поредните опити да се дискредитира неговото име и стореното за развитието на българската култура от най-успешния министър на културата в демократичната история на България”, пишат те, като подчертават, че не са взели “дори и половин стотинка държавни пари”.

Според тях в първия си мандат Рашидов е направил “голяма стъпка за реформа в българските културни институти - освен по-справедливо заплащане за своя труд, хората на изкуството получиха възможност да работят в по-модерна съвременна база след модернизацията на сградния фонд на българските културни институти, която продължава и в неговия втори мандат днес”.

Те подчертават още, че “благодарение на далновидното управление на държавните ресурси за култура и средствата от европейските фондове, днес първият професионален театър в България и едно от най-значимите културни средища у нас – Драматичният театър в Пловдив е напълно обновен и механизиран след пожара преди три години”. Като негови успехи те подчертават и “Българския Лувър”, както и “десетки” театри, училища по изкуства, зали, паметници на културата и археологията, които са били напълно възстановени или изградени по негово време.

“Цялостната му дейност е израз на непоклатимата му воля за популяризиране и опазване на българското културно наследство не само в България, но и навсякъде по света. Редом с най-великите художествени и исторически реликви от цял свят Лувърът “прие” уникалната експозиция “Епопея на тракийските царе”, с което България произведе събитие в културата със световно значение. Благодарение на персоналните усилия на Министър Рашидов, прекрачихме прага на Лувъра , не просто като съзерцатели на световната културата, но и като част от нея. Успех, какъвто не сме имали никога”, пишат от театралната формация “Мелпомена”.

Както БЛИЦ съобщи, известният продуцент Магърдич Халваджиян също застана зад министъра на културата, като направи на пух и прах критиците му.