България ще я има, традициите на дедите ни, ревниво пазени през вековете, оживяха през уикенда в Хисар. В продължение на три дни родолюбиви българи от цялата страна и такива, дошли си нарочно от гурбет в чужбина, се събраха на поляните на местността „Дюлите”, където развяха байряци, гръмнаха кремаклийки и пищови, извиха се гласове с най-българските песни.
Първият национален събор „Хайдут Генчо” обедини хората, които пазят родното в сърцата си. Много млади семейства пристигнаха с децата си, облечени в народно носии. „Искаме да възпитаме малчуганите от сега в родолюбие и смятаме, че това е начина да го направим”, казаха Антоний и Елена от Сливен. Те дойдоха на събора с 5-месечния Тодор, който вече е бил в Жеравна. 
 

Дълго чаканата възстановка „Хайдут Генчо”, посветена на местния герой на кв. „Момина баня”, разказа как патриотът започва битка с турските нашественици, бяга от родното си място, събира чета и се връща, за да победи врага. На поляните оживя легендата за пазителя на „Момина баня”, някога село Хисар Кюселера, за това как е пазил местните от башибозука и е защитавал честта на българските моми. Кървава битка се разрази между българи и турци, нашествениците отстъпиха и позорно избягаха, а на „Дюлите”  гордо се развя българският байряк. Над 200 членове на националистични движения участваха във възстановката „Хайдут Генчо”.

Изпълненията на ансамбъл „Тракия”, на кукери и нестинари, оставиха публиката без дъх. Събитието продължава и днес с изпълнения на самодейци, стекли се от цялата страна. В събота празникът бе уважен от областния управител Здравко Димитров, който развя българското знаме и от кмета на община Хисар инж.- Пенка Дойкова. Организатори на уникалния събор са сдружение „Хайдути” с председател Анко Лаловски и Гайдарски състав „Петко войвода“ с ръководител Иван Балабанов. „Амбицията е събитието да събира всяка година все повече българи, за да знаят децата ни от къде са нашите корени и как трябва да почитаме предците ни”, сподели Анко Лаловски.
 
 
 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ