След тежко боледуване на 14 август си отиде д-р Емилия Митрофанова Ценова, член на научната група на Националния исторически музей в София. Това съобщават от НИМ.

„Емилия бе човек с разностранни интереси – тя се интересуваше от култура, гореше в политиката, любопитството й в областта на историята бе безгранично. Диапазонът на нейните научни търсения се простираше от древността до ХХ век“, казват колегите ѝ от музея.

Емилия Ценова е родена на 13.09.1961 г. в Ботевград. Завършва „История и археология“ във ВТУ и магистратура „Археология“ в НБУ.

През 2014 г. защитава докторска степен на тема: „Пространство и функционални аспекти на централния градски площад в Долна Мизия и Тракия в границите на съвременна България (I – III ВЕК)” в НБУ.

Била е директор на Историческия музей – Ботевград, участва в редица археологически разкопки и експедиции. От 2016 г. е част от екипа на Националния исторически музей в София, член на неговата научна група.

Д-р Емилия Ценова е автор, съставител, редактор и издател на повече от 45 книги от различни жанрове и над 90 статии и научни публикации. Сценарист е на няколко документални филма, сред които „Червено море, свещените води на избраните”, „Евксиноград, приказният морски замък”, „Резиденция Бояна, завръщане от миналото”, „Музеите на Варна” и др. Носител е на редица международни и национални награди.

Поклонението ще се извърши в Ботевград, в сряда, в църквата на ул. „Сан Стефано” 1.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук