Днес малко художници рисуват натюрморти, домашни интериори, вещи. А точно те често са любими на стопаните си.

Ако се счупи или изгуби любима вещ, всеки знае, че си е мъка. Затова Василка Монева е озаглавила изложбата си „Всичко е любов”, понеже трябва да обичаш това, което рисуваш – било то цвете, ваза, грозде, стар скрин , ябълка – всичко излъчва любов.

Виден антиквар, Стойчо Млечевски казва, как хора идват в магазина му, само защото търсят любима играчка, книжка от детството, ламаринено камионче, нещо което са обичали и искат да си го купят без значение колко струва. Човек си търси красивия спомен, бил е щастлив с него.

 

Картините на Василка Монева имат свои верни почитатели, които с истинска радост чакат нейните изложби. И дори не можеш да се заговориш с тях, така са прехласнати докато разглеждат новата й картини: „Червеният стол” с красиви фруктиери с плодове,  „Грозде върху старинен скрин”,  „Поглед към балкона с масички”.

Монева има успех още с първата си изложба и съвсем млада е приета в Съюза на българските художници. Специализира  в края на 70-те години в Париж, където посещава и рисува ателиетата  на световни художници живяли в Париж. Това е голямо преживяване за нея, защото всяко от ателиетата е светая светих за твореца.  

Когато рисува покривите на русенските къщи в центъра на Русе тя казва: Докато рисувах отвисоко, открих, че всяка част от тези 180 градуса около мен стават за картина, толкова стилен и красив е  родния ми град. Обича да открива малки улички с тяхното носталгично излъчване, каквито има по цял свят.

Кураторката Анжела Данева казва за нея: Василка, която познавам от 20 години е от творците, за които живописта е целия им свят.Тя е напълно отдадена на тази имагинерна вселена, която подрежда неуморно и с толкова любов десетки години.

Картините на Василка Монева си имат свои почитатели не само у нас, а в цяла Европа, в Ню Йорк, Рига, Москва, Пекин.  Сегашната й изложба е нейното закачливо и нежно послание „Всичко е любов”. Може да се посети до 18 март в галерия „Контрасти”.

Савка ЧОЛАКОВА

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук