"Аз много исках да стана велик човек. Всеки иска да бъде много добър в занаята си. Търсих близостта на тези, които бяха много талантливи. Намерих ги и те ме приеха". 

Това каза в "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS скулпторът Вежди Рашидов в навечерието на 70-годишнината си на 14 декември.

Това е станало на базата какво е представил като изкуство и от контактите с интелектуалци като Виктор Пасков, Христо Калчев, Христо Стоянов, Любомир Левчев и много други той е получил много.

"Аз съм от хората, които не са полагали усилия за нищо. Всичко просто се случваше около мен. Не съм вярвал, че от едно сиропиталище ще тръгна и ще стигна до Австрия, Япония, Франция...", каза Рашидов. 

"Не съм полагал и усилия да стана министър на културата – просто се случи, такава ми е била съдбата", добави той. 

"Човек се моделира от семейство, близки, приятели, децата също ме превъзпитават понякога. Срещаме се със себеподобните, за да получаваме духовна храна, учим се да представляваме нещо", убеден е Рашидов.

"Самият живот ни прави такива каквито сме и присъствието ни в него. Комплексите за малоценност ни правят лоши и завистливи", заяви още той.

Скулпторът информира, че много хора стоят за идеята за паметник на Стефан Данаилов в София и я подкрепят. Мястото му ще се определи от Софийска община, като най-вероятно ще бъде до Народен театър "Иван Вазов".