Войната срещу тероризма създаде тероризма. Това заяви в София президентът на Европейската филмова академия и световен майстор на киното Вим Вендерс, съобщава БГНЕС. Номинираният за „Оскар” режисьор отново е в българската столицата, за да представи амбициозния си проект „Потапяне” в рамките на 22-рия София Филм Фест.
„Потапяне” („Submergence”) е любовна история, която отвежда зрителя в напълно различните светове на двамата главни герои Даниел Фландърс и Джеймс Мор – в ролите са Алисия Викандер и Джеймс Макавой. В стая без прозорци на африканското крайбрежие, англичанинът Джеймс Мор е пленник на джихадисти. Представяйки се за експерт по състоянието на водните запаси, той отразява активността на „Ал Кайда“ в околността. След залавянето му е инсценирана екзекуция и Джеймс е отведен в Сомалия. На хиляди километри от там, в морето край Гренландия, Даниел Фландърс се подготвя за потапяне в морските дълбини. Тя е биоматематик, с френско-австралийски произход, обсебена от живота в най-големите морски дълбини.
 
„Уважавам изключително много исляма, имам много приятели мюсюлмани и затова мисля, че няма нищо достойно за уважение в действията на онези хора – терористите“, заяви Вендерс по време на пресконференцията си в София.
 
„От друга страна много от тези младежи нямат друг избор, това е единствената платена работа за тях, това е единственият път да се измъкнат. Честно казано, не мисля, че в днешно време би имало такъв проблем с радикалните ислямисти и групировки, ако те не бяха толкова добре подготвени от американската политика и действия. Ако всички пари, инвестирани във войната в Ирак бяха вложени в реструктурирането и развитието на района, надали щеше да има тероризъм. Войната срещу тероризма създаде тероризма“, добави Вим Вендерс.
 
„Когато станах на 70 казах на жена си, че ще я карам по-полека, вместо това работих по два филма едновременно – този за папата и „Потапяне”, а миналата година пуснаха три мои филма едновременно. Така че ентусиазъм не липсва. Липсва само време“, призна режисьорът.
 
Той съобщи, че през пролетта на 2019-а година светът ще види и най-новия му документален филм, в който папа Франциск споделя важни свои размисли. Всъщност работата по лентата със заглавие „Човек на думата си” (или "Човекът на словото" – различни са все още преводите на заглавието – бел. ред.) е завършила преди три дни. „Сега отново съм свободен човек. Следващата пролет ще покажем филма по всички краища на света. Никога не съм си мислил, че ще направя филм за папа или с папа. Но тогава от Ватикана ми изпратиха едно писмо, а на папата не отказваш”, заяви Вим Вендерс.
 
Документалният филм ще покаже как аржентинският духовник отговаря на въпроси, зададени от хора от цял свят. Според продуцентската къща „Фокус“ този филм е първият, в който папата се обръща директно към публиката, като обсъжда теми като екология, имиграция, консуматорство и социална справедливост. Германският режисьор каза, че Франциск е "жив пример за човек, който стои зад думите си".
 
По време на пресконференцията в София Вендерс сподели още, че в последните години е загубил близки за него хора и няма как да не тъгува. „Не можеш никога никого да замениш. Хари Дийн Стентън е незаменим, Ибрахим Ферер (душата и сърцето на легендарната формация "Buena Vista Social Club" – бел. ред.) беше незаменим. Все още ми липсват всичките”, сподели Вендерс и продължи да изброява имена на отишлите си звезди, с които е работил през годините като Сам Шепърд например. „Но все пак човек живее заради живите, а не заради тези, които вече не са между нас”, каза още режисьорът и продължи по-ведро: „Не изтривам номерата на починали хора от телефонния си указател, те винаги може да се обадят пак от рая, ако има обхват”.
 
Запитан на какво учи студентите си, световният майстор на киното, заяви: „Всеки има нещо в себе си, което никой друг не може да направи. Това се опитвам да подчертая и направя за тях, защото е много тъжно да виждаш млади хора, които се опитват да направят нещо, което всеки би могъл. За съжаление твърде често във филмовите училища младежите учат как да правят филми като тези, които другите правят или вече са направили. Аз смятам, че единственото нещо, което си струва да правиш в този живот е нещо, което никой друг не би могъл“.