София филм фест-2018 ще ни зарадва с рекордните 22 нови български игрални филма. Спортът и 50-годишнината от интервенцията в Чехословакия са основни теми на Феста. До 29 март отново ще гледаме десетки ленти с най-високи отличия
Това математическо „уравнение” малко странно, но най-кратко, характеризира тазгодишното издание на Международния филмов фестивал- София филм фест (СФФ). Първо, защото той е вече 22-и поред, след като стартира просто на шега през далечната вече 1997 г. като „хепънинг”. Второто, защото този истински празник на „седмото изкуство” ще продължи цели 22 дни, до 29 март т.г., заедно с традиционните си вече (освен в София), прожекции също в Бургас, Пловдив и Варна. И третата, най-важна и известна величина в това „уравнение” е, че на Феста ще бъдат показани 22 нови български пълнометражни игрални филма, заснети между март 2017 и март 2018 г. Такъв брой филми родното ни кинопроизводство не е давало от повече от четвърт век насам. „Царственото число”- 22 български игрални ленти, е и първият голям успех, първият рекорд на СФФ-2018.


Фестът бе открит и с дрибъл с топка – инициативата The Ball


Кадър от българския филм „Ага”, с който бе открит СФФ-2018

Пълната зала 1 на НДК, публика дори на втори балкон (нещо, което директорът на СФФ и негов основен „мотор” Стефан Китанов –Кита не си спомнял от премиерната прожекция преди 10 години на филма на Стефан Командарев „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”) и дискретният музикален съпровод на българския състав с испанско име Del Padre създадоха подходяща атмосфера за откриването на фестивала. Впрочем тя имаше и ярко изразен спортен елемент. Не само поради факта, че водещ на церемонията беше спортният ТВ-журналист Камен Алипиев – Кедъра, но също и защото на нея беше представена международната инициатива The Ball. „Топката” е футболният еквивалент на олимпийския огън, поема дългия си път от „Уембли” в Лондон и стига накрая до церемонията по откриването на съответното световно първенство. И така наред със Стефан Китанов, уменията си да ударят топката с глава демонстрираха и други официални лица (без Жана Караиванова, новата шефка на Националния филмов център) на откриването на Феста: Борислав Велков, председател на борда на директорите на НДК, Евгений Крусев, заместник-кмет на Столична община по транспорта. След това те се подписаха върху известната топка. На самата гала по откриването именитият режисьор Роман Балаян получи от ръцете на зам.-кмета Е. Крусев Наградата на София на Столична община за приноса си към „седмото изкуство”. На 8 март украинско-арменският творец, смятан за ученик на легендарния Сергей Параджанов, представи в Дома на киното своя голям „хит”- „Полети на сън и наяве”.


Роман Балаян е първият носител на Наградата на София

Същинския старт на 22-я София филм фест даде копродукцията (но с българско мажоритарно участие и главен продуцент Веселка Кирякова) „Ага”. Този дълбокочовешки разказ за съдбата на двама възрастни ескимоси (мъж и жена) - ловци на елени на фона на суровата ледена пустош на Севера е дело на режисьора Милко Лазаров. Отличен вече в Кан като проект (сценарий М. Лазаров и Симеон Венциславов) с наградата на името на бележития полски кинорежисьор Кшищоф Киешловски по програмата ScriptEast, ”Ага” имаше честта да закрие т.г. конкурсната програма на Берлинския филмов фестивал. Така за първи път от 1989 г. насам, след „Иван и Александра” на Иван Ничев, български игрален филм „проби” в основния конкурс на елитното „Берлинале” – един от „Топ 3” на кинофестивалите редом с Кан и Венеция.


Хавиер Бардем и Пенелопе Крус във филма „Да обичаш Пабло”

Най-силният „магнит”, който ще привлече зрителите на СФФ-2018, несъмнено ще бъде разделът „Международен конкурс”. В него се състезават 12 игрални филми, като два от тях са български заглавия. Портретът на едно семейство през неговото последно лято заедно „3/4” е българо-германска продукция с режисьор Илиян Метев. „Радиограмофон” разказва една лична история по истински случай и е заснет в Родопите. Филмът е своеобразна прослава на свободата на индивида и на силата на музиката. Тази българо-полска продукция е и пълнометражен режисьорски дебют на младата Рузие Хасанова. Между тези 12 филма от 4 континента ще се разгори истинска „битка” на белия екран за Голямата награда „София – град на киното”, която ще бъде подплатена и с премия от 7 000 евро, осигурена от Столична община.

Международно жури ще определи и ще връчи на носителя високия приз на церемония в зала 1 на НДК на 16 март (петък) от 19.00 ч., преди гала премиерата на италианския филм „Търсач на удоволствия” (реж. Паоло Вирдзи). Журито ще бъде председателствано от световноизвестната унгарска режисьорка Илдико Енеди. Ще припомним, че нейният последен филм „За тялото и душата” грабна през 2017 г. „Златната мечка” – най-високия приз на „Берлинале”. Същата кинотворба бе и сред петте номинации за чуждоезичен „Оскар” тази година. Именитата унгарка ще представи лично своя шедьовър на 12 март (понеделник) от 20.15 ч. в кино „Люмиер Лидл”, а преди прожекцията ще получи отличието на ФИПРЕССИ „Платинум 90”.

Победителите и в другото важно „състезание” на СФФ-2018 - за Наградата Джеймисън (Jameson) за български късометражен филм ще бъдат също определени от авторитетно международно жури. За финалния тур на този конкурс, който ще се състои сега за 15-и път и поражда винаги голям интерес, селекционната комисия е подбрала 12 филма. Победителят ще заслужи приза от 6 000 евро, осигурен отново от дългогодишния партньор на фестивала, Jameson Irish Whiskey. Сумата от 6 000 евро е сериозна финансова подкрепа за нашите млади творци. Практиката, поне досега, показва, че победителите обикновено влагат почти цялата сума в следващия си филмов проект. Мнозина от тях (напр. Драгомир Шолев, Светла Цоцоркова, Борис Десподов, Андрей Паунов и др.) впоследствие с успех участват в големи международни форуми, печелят и награди. „След цели 15 години на надеждно и лоялно партньорство – със задоволство сподели винаги енергичният „двигател” на София филм фест Стефан Китанов – „Джеймисън” е тази година вече наш генерален спонсор”.

И най-беглия поглед върху логото на тазгодишния фестивал – лекоатлет със стилизирана кинокамера вместо глава, бягащ на фона на числото 22 (22-и Фест), вече ни напомня, че негова тема е и изборът на София за Европейска столица на спорта. Ще видим филми за такива легенди на футбола, като: Пеле, Кройф, Меси. На най-успешния български майстор на топката Христо Стоичков е посветил своя филм режисьорът Борислав Колев. За колоритния свищовлия, които мечтае да бъде кръстен на любимия си отбор, увлекателно разказва Стефан Вълдобрев в документалната си лента „Манчестър Юнайтед от Свищов”. От другите филми на спортна тематика особено силно впечатление прави американският „Аз, Тоня” за фигуристката от САЩ Тоня Хардинг – първата жена в света, изпълнила „троен Аксел”, но и сътворила един от най-сензационните скандали в спорта. Лентата на режисьора Крейг Гилеспи получи и три номинации за „Оскар”- за главна и поддържаща женски роли и за редактиране.


Кадър от нашумелия документален филм „Джейн”

Тази година се навършват 50 години от бурната 1968-а – годината на въоръжената интервенция на СССР и други държави-участнички във Варшавския договор в Чехословакия и на майските студентски вълнения във Франция. Именно с документалната мозайка- омнибус „Окупация 1968”- копродукция на България, Германия , Унгария, Полша и Русия, на 18 март (неделя) в кино „Люмиер Лидл” от 20.30 ч. ще бъде закрита официалната програма на фестивала. „Това е европейски проект, – изтъкна известната наша продуцентка Мартичка Божилова - в който участват петима режисьори от петте социалистически държави, окупирали ЧССР през 1968 г. Преди година поканих Стфан Командарев да се включи в темата за окупацията, но с днешна гледна точка. Естествено в документалния филм става дума и за единствената жертва в тази интервенция от българска страна, за прекършения млад живот на старшина Николай Николов. Иначе „идеолог” на омнибуса е Стефан Керекеш, словак от унгарски произход.” Темата за Пражката пролет-1968 е чудесен повод особено младото поколение да се запознае с няколко шедьовра от т.нар. Чехословашка нова вълна –филми като: „Строго охранявани влакове” (реж. Иржи Менцел), „Черен Петър” (реж. Милош Форман) и др.

Вниманието на многобройните приятели на „движещите се картинки”, както братя Люмиер бяха нарекли своята първа прожекция, безспорно ще привлекат и два традиционни раздела на София филм фест – „Големите награди” и „Киното днес- големите майстори” . Под първата рубрика ще видим ленти, титуловани на водещите кинофестивали в света. Сред тях са и творби с най-високи награди от „голямата тройка” фестивали – в Кан, Венеция и Берлин, : като напр. „Квадратът” или „Убийство в Кайро”. В „Киното днес – големите майстори” ни предстоят вълнуващи срещи с любими актьори, актриси, режисьори. Ще видим например номинирания за „Оскар-2018” за най-добър филм и най-добър актьор американски „Невидима нишка” на режисьора Пол Томас Андерсън с Даниел Дей-Луис в главната роля, .френския „Изключителният (Моят Годар)” за звездния режесьор на „френската нова вълна” Жан-Люк Годар. Какво да кажем пък за блестящата игра на Колин Фарел и винаги изненадващата ни Никол Кидман в „Убийството на свещения елен” или за „Без милост” на Фатих Акин, заслужил „Златен глобус” за чуждоезичен филм и приза за най-добра актриса за Даян Крюгер на фестивала в Кан през 2017 г. и др.
 


Логото на 22-ия София филм фест

Сред над 300 гости на София филм фест-2018 и 15-ото издание на София мийтингз са и старият приятел на Феста, прочутият германски режисьор Вим Вендерс, който ще представи новия си филм от 2017 г. „Потапяне” и ще изнесе майсторски клас на 11 март в Дома на киното, както и култовият американски режисьор Ейбъл Ферара. Той също ще води два майсторски класа на 18 и 19 март в Дома на киното, ще представи и пет свои филма, сред които „Кралят на Ню Йорк”.

И все пак, може би най-радостният факт, най-положителното явление на 22-ия София филм фест, е отново масираното представяне на новото българско кино. Основен партньор на този така важен за нас раздел е Националният филмов център (вече и с нов изпълнителен директор актрисата Жана Караиванова) и разбира се, важната финансова подкрепа отново на Обединена българска банка (ОББ). На големия бял екран ще можем да гледаме 46 (?!) български пълнометражни, игрални и документални филми , създадени между март 2017 и началото на 2018 г. Това показва, че родното ни кинопроизводство вече не само е стъпило отново на краката си, но и бележи рекорди за последните 25 години. Възходящата му линия продължава!

Преди прожекцията на документалния филм „Симон срещу страха” (за нашия колега, фотографа Симон Варсано, станал жертва на политически репресии при тоталитарния режим у нас, реж. Георги Тенев) на 10 март от 18.30 ч. в „Люмиер Лидл”, известният наш филмов критик и преподавател проф. Божидар Манов ще бъде отличен с почетната награда на София филм фест.

И накрая, по добра традиция цените на билетите няма обаче да бъдат нито премиерни, нито фестивални, а нормалните за нашите киносалони със съответните намаления за ученици, студенти, пенсионери и хора с увреждания – т.е. по 9 и 7 лв. За учащи и пенсионери ще има и абонаментни карти на цена от 15 лв.

Борислав КОСТУРКОВ