Фондация „Стоян Камбарев“ продължава да сбъдва мечтите на любимите си млади таланти. Новият вълнуващ проект е аудио визуалната импресия ЗИМА от Четирите годишни времена на Антонио Вивалди. Солист е изумителното пораснало дете- чудо Сара Чакърова (маримба и вибрафон), а централна роля има изящната балерина Емона Георгиева.

И двете са лауреати и стипендианти на Фондацията, която застава зад младите си таланти и се ангажира с дългогодишна подкрепа към тях и развитието им като артисти.

Музика и танц се преплитат в приказния коледен клип, в който и двете главни героини се превъплъщават в образа на прелестната снежнобяла ЗИМА.

Клипът е специален подарък от Столична Община за столичани и гостите на София и вече може да се гледа в официалния YouTube канал на NOVA film, в сайта на Общината , както и по метростанциите.

Режисьор и оператор на емоционалното видео е Георги Марков, с когото продуцентът Деси Тенекеджиева работи от години. ЗИМА е част от Коледната Благотворителна Кампания ЕЛХИ НА ТАЛАНТА 2022 на Фондация “Стоян Камбарев”, която се осъществява за четвърта поредна година с партньорството на Столична Община и Pro Plants и бе открита точно от Емона и нейния танц.

Светлините на живите елхи бяха запалени 1-ви декември и традиционно ще греят до началото на февруари следващата година, а на пролет ще бъдат залесени в Гората на Таланта, в която вече има близо 100 вечнозелени дръвчета - продължение и символ на каузата на кампанията.

Събраните средства отново отиват за стипендии на даровити деца от многодетни семейства в нужда и ще покрият едногодишните им разноски за изкуството, което са избрали. Тази дарителска кампания, позволява на Фондация „Стоян Камбарев“ да осигурява творчески стипендии и да сбъдва мечтите и на изключителните си млади артисти от различни области на изкуството.

В ЗИМА са използвани кадри и от Коледния концерт-спектакъл ЛЮБОВ с режисьор Деси Тенекеджиева и диригент маестро Йордан Камджалов и с участието на Оркестъра на Държавна Опера Варна, на Сара Чакърова и на нейните приятели и колеги - Лора Маркова (цигулка), Сион Найман (виолончело) и Георги Димитров – Жожо (китара) – до един  лауреати и стипендианти на Фондация “Стоян Камбарев”.

Всички те, ще се качат на красивата сцена на Операта във Варна на 28-и и 29-и декември, с цели три концерт-спектакъла, когато звездното им пътешествие продължава, превръщайки ЛЮБОВ- та в КОЛЕДНА ПРИКАЗКА. Поради огромния интерес и след изчерпването на билетите, бе обявен трети извънреден спектакъл от 17 ч на 29- ти декември.

Детето чудо Сара Чакърова започва да се занимава с музика от съвсем малка, като солист в Бон-Бон. След време захваща палките и започва да покорява ударните инструменти с впечатляваща за крехката си възраст бързина, виртуозност и професионализъм. Сара е родена през 2003г. в София.

От 6 годишна учи в НМУ „Любомир Пипков“ в класа на Мария Палиева. Още като ученичка e приета в Университета по музика и сценични изкуства Грац по програма за високо надарени студенти класа на проф. Улрике Стадлер, където вече е редови студент. През 2019 Сара става най-младата номинирана за Наградата за Полет в Изкуството „Стоян Камбарев“. Оттогава е и стипендиант на едноименната Фондация.

Лауреат е на призови награди от впечатляващ брой национални и международни конкурси, сред които "Wiener Klang" – Австрия ,,Свирел“ Словения, Тимишоара - Румъния „Млади виртуози“ - София, Монтебело - Италия, Белгия. Свирила е на сцените на „Карнеги Хол“, САЩ,  Австрия и всички големи родни зали.

Била е солист на Софийска Филхармония, „Софийски Солисти“, Младежка филхармония, Genesis Orchestra, Симфониета „София“, ClasicArt квартет. Участва в редица майсторски класове на Дейвид Фрийдман, Емануел Сежурне, Майкъл Бърит, Жан-Батист Льоклер, Мартин Грюбингер, Гордън Стоут…

Балерината Емона Георгиева е носител на най-престижния приз за млади творци в България – Наградата за Полет в Изкуството на Фондация „Стоян Камбарев“. По време на Церемонията тя получи и Специалната Награда от Столична Община, а именно реализация на танцовия си спектакъл „Тиха Сила“, по който вече работи заедно с хореографа Галина Сребрева.

Емона се занимава с танци от 4 годишна, но за балетната станка се хваща чак на 15, когато е приета в Национално Училище за Танцово Изкуство. След поредица от отличия и награди Емона кандидатства за трупата на Борис Ейфман - Санкт Петербург. Одобрена е за ролята на Кармен след тежък кастинг.

Пандемията осуетява мечтите на първата българка директно одобрена за солист на руска трупа, но Емона не се отказва и отскоро е част от трупата на Държавна Опера Бургас. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук