Йоана Буковска-Давидова и Любомир Ковачев дават старт на „Нов театър”. „Ще помагаме на хората да излязат от „нравствената мътилка на живота”, споделя директорът Бойко Илиев.

Актуалните проекти на театъра включват европейско турне, фестивал на българската драматургия и два дебюта на млади актьори Бойко Илиев, режисьор и директор на „Нов театър” – НДК, заедно с актьорите Йоана Буковска-Давидова и Любомир Ковачев представиха актуалните проекти на театъра.
 

Своеобразен старт в „Нощта на театрите” в София прави представлението с актуални и силни послания „Антихрист” по романа на Емилиян Станев, с драматизация и режисура на Бойко Илиев. Спектакълът „Поручик Бенц” по романа на Димитър Димов, ще бъде представен по време на европейско турне в Германия, Белгия и Холандия. А в началото на 2019 година ще се състои Фестивалът на българската драматургия „Януари”, носещ името на пиесата на Йордан Радичков. Това научихме лично от Стефан Плачков, представител на „Трио Плачкови”, които показват на театрална сцена иновативния спектакъл „Ла Комедия” с елементи от нямото кино и цирковото изкуство. Както и от проф. Любомир Стойков, който бе водещ на пресконференцията, посветена на събитието.

„Спектакълът трябва да има нравствени послания. Това е условието и изискването за спектаклите, които се играят на сцената на „Нов театър” – НДК”, отбеляза Бойко Илиев, подчертавайки, че е важно какво дава театъра на хората и как им помага да излязат от „нравствената мътилка на живота”. Той обърна специално внимание на това, че българските автори и произведенията на родната драматургия не трябва да слизат от театралната сцена и именно те са в основата на репертоарната политика на „Нов театър” – НДК.
 

Стана ясно, че една от основните цели на театъра е представянето не само на утвърдени и успешни български актьори, но и на талантливи млади артисти. В тази връзка Бойко Илиев представи и двете премиери на дебютиращи в театралното изкуство млади творци – моноспектакълът на Иван Рангелов – „Страсти Илиеви” с автор Димо Дешев и моноспектакълът на Кирил Михов – „Пикльото” 20/18 с автор Калин Илиев. „Младите хора ще дадат ново лице на театъра, свежест и живец, който ни е нужен. Те не се вписват в конюнктурата на българския театър, който не се промени през последните 30 години, но младите ще го променят.”

Пример за това е Иван Юруков с неговия моноспектакъл „Пилето, което казва Ку”. Актрисата Йоана Буковска-Давидова, която играе главната роля в спектакъла „Поручик Бенц”, където си партнира с Любомир Ковачев и Ивайло Захариев, сподели, че за една календарна година имат рекорд от 30 изиграни спектакъла в национално турне с много силен интерес от публиката и пълни зали. От нея разбираме още, че предстоящото турне на представлението ще се състои от 15 януари до 15 февруари 2019 година в шест града в Европа – Виена, Мюнхен, Цюрих, Брюксел, Амстердам и Нюрнберг. Актрисата издаде също и че подготвя иновативен интерактивен моноспектакъл, който ще се играе на сцената на „Нов театър” – НДК – и който ще представлява комбинация между театър и кино с препратки към виртуалната и добавената реалност. „Важно е театърът, който правиш да има мисия. Ние не можем да променим хората, но можем да вкараме в тях бацил – да ги накараме да си задават въпроси и да помагаме на зрителите да развиват въображението си”, споделя и Любомир Ковачев, на когото са поверени главните мъжки роли както в „Поручик Бенц”, така и в „Антихрист”.
 

Той сравни българската и френската театрална школа, която е завършил, като отбеляза, че френският театър не е действен като българския, а е театър на словото и родните актьори са по-добри, защото имат силен вътрешен заряд и мощ. Стефан Плачков – режисьор на спектакъла „Ла Комедия”, в който играе и главната мъжка роля, пък издаде и за новата възможност публиката да съчетае всяко от представленията с чаша вино и вечеря след като излезе от залата.

Той обяви, че спектакълът ще се играе и в навечерието на новата година на 31 декември от 18:00 часа, когато зрителите могат да очакват приятни изненади и подаръщи. Той добавя още, че „Трио Плачкови” се подготвят за предпразнично турне във Франция от 10 до 19 декември.