На 27 август излиза „Южнобългарска хроника“ от Димитър Мантов. Книгата е част от библиотека „Седемте хълма“, която събира историческата памет на Пловдив, за да я съхрани и предаде на идните поколения. Избраните книги са художествена хроника на Града под тепетата, разказ за онзи неповторим дух, който се усеща и днес.

До момента в поредицата са излезли „Родолюбецът“ от Димитър Мантов, „Да живей Съединението“ от Георги Пашев, „Хълмът“ от Димитър Кирков, „Ескадронът“ от Стефан Дичев и „Този шарен Пловдив“ от Георги Райчевски“.

За книгата

Същата тая възкръснала, а след това разкъсана България сега се съединяваше в едно – и това правеха те сами, със своите сили и със своята смелост... Питаше се: ще дойде ли ден, когато и другите български земи ще бъдат освободени? Ще дойде ли ден, когато вече не ще има нито съзаклятия, нито войни – а всичко ще е мирно и спокойно, и ще заглъхне не само последният изстрел, но и ехото от него...

Като се опира на исторически източници и документи, авторът пресъздава вълнуващите събития от 1885 г.: подготовката на Съединението, в която участват политически дейци и обикновени хора от южнобългарските градове и села, и последвалата война със Сърбия. Своеобразната форма на историческа хроника е позволила да се вплетат в разказа събития, които стават в Цариград и в Княжество България, чрез пряко описание на султан Абдул Хамид, княз Александър Батенберг и техните приближени. Написана увлекателно, книгата разкрива малко известни подробности от драматичните събития както в Южна България, така и в съседните земи.

А на фона на съдбоносните събития се развива крехката любов на поручик Найденов и учителката Евгения, която сякаш разцъфтява още по-красива в онези бурни времена.

 

За автора

 

Димитър Мантов е роден на 13 октомври 1930 г. в село Босилковци, Русенско, в семейство на учители. По-късно баща му става адвокат. Докато учи в гимназията в село Полски Тръмбеш, Димитър редактира младежките литературни списания „Млад творец“ и „Пролет“. През 1952 г. завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Работи като адвокат, журналист в различни издания, издател.

Изпод перото на Димитър Мантов излизат над шейсет книги: романи, очерци, документални повести, сборници с пътеписи. През целия си живот писателят остава запленен от българската история. С романите си „Калоян“, „Княз Борис I“, „Иван Асен II. Цар и самодържец“, „Царпетрово време“ и много други той обрисува най-светлите мигове от многовековния път на българите, борбата им за национална идентичност и проявата на силна душевност. Романизираните биографии на Христо Г. Данов, Добри Чинтулов, Алеко Константинов, Пенчо Славейков не само щриховат портретите на обичани фигури от литературния ни свят, но и задават контекста на стремежа на народа ни за книжовно и културно израстване.

Наред с останалите си произведения Димитър Мантов издава и книги за млади читатели: „Хан Крум“, „Аулите на хан Омуртаг“, „Размирна година“, „Хайдути шетат по море“, „Ястребът“, „Приказки за празници“ и др.

Интересът на писателя към националната кухня намира израз в многобройните книги, в които помества хиляди традиционни български рецепти.

Димитър Мантов умира на 29 юли 2008 г. в София.