Обикновено покорните хора не привличат вниманието, поставят се на второ място и очакват по-властните хора да се наложат над тях Понякога този вид поведение става причина тези хора да бъдат въвлечени в болезнени, нездравословни връзки. И накрая могат да се превърнат в жертви. А промяната на този вид поведение е трудна, пише zdraveikrasota.

Не че тези хора не искат да престанат да се подчиняват, по-скоро миналото им е довело до приемането на определен тип поведение, от което не могат лесно да се откажат.

1.Покорните хора не са уверени

Покорните хора не поставят нуждите и желанията си на първо място. Там винаги стоят желанията и нуждите на останалите.

Липсата на увереност ги принуждава да не заемат водещата позиция в работните групови проекти например. Всичко това се дължи на невероятната им борба за изразяване на гледната им точка или мнението им.

Дори и да искат да направят това, те се чувстват неудобно и се срамуват. Вярват, че мнението им няма да бъде взето под внимание и дори започват да се съмняват в собствените си мисли.

2.Миналото им е пълно с болка

Покорните хора не са родени така, но са преминали през изпитания и преживявания, които са ги накарали да се затворят в себе си и да станат такива каквито са.

Детство, в което родителите не са се разбирали или тийнейджърски години, изпълнени с постоянен тормоз са повече от достатъчна причина един човек да започне да се подчинява и покорява безусловно.

Ниското самочувствие и неувереността кара тези хора да се чувстват безполезни, докато не се подчинят на хората около тях.

Това им вреди, защото в дългосрочен план тези хора стават прекалено уязвими и лесно могат да бъдат наранени.

3.Покорните хора избягват конфликтите

Никога няма да срещнете покорен човек търсещ конфликт. Напротив: по всякакъв начин ще се опита да избегне това.

Конфликтите изнервят този вид хора, защото им напомнят нещо преживяно в миналото.

Проблемът се състои в това, че за да избегнат конфликта те ще наведат глава, ще приемат нещо, което не искат и няма да получат мястото, което заслужават.

Това поведение на всяка цена да се избягват всички конфликти и спорове води до невероятно изтощение.

4.Покорните хора не обичат да привличат вниманието

Някои могат да объркат това поведение със срамежливост, но в действителност това е начин тези хора да останат незабелязани и да не изпъкнат пред останалите.

Покорните хора силно се тревожат от мнението на останалите за тях. Затова се обличат и държат изключително дискретно.

Така си гарантират, че ще избягнат ситуациите, които биха ги унижили или биха довели до евентуален конфликт.

5.Емоционално зависими са

Покорните хора мислят прекалено много за другите и са толкова уязвими, че се нуждаят от защитата на другите.

Затова за тях е естествено да попадат в зависими връзки, в които другият човек дава смисъл на живота им и същевременно им осигурява защита.

Това важи и за връзките, където се наблюдава насилие. Въпреки че другият човек не се отнася добре с тях, те си казват: “…поне си имам някого”.

Този начин на мислене ги подлага на невероятно страдание във връзките им.


Контактували ли сте с покорни хора? А вие самите такава личност ли сте? Счупете оковите на подчинението, но трябва да знаете, че за това се изисква упорита работа и ясно осъзнаване на случващото се около вас.

Трябва да се научите да бъдете по-уверени, да повишите самочувствието си и да загърбите несигурността, която ви кара да се чувствате безполезни.

Не забравяйте, че покорните хора страдат много.

Поведението ви привлича грубите и агресивни хора, които ви нараняват до такава степен, че с течение на времето най-накрая осъзнавате нуждата, че сами трябва да си осигурите необходимото ви внимание и любов.