Няколко ежедневни навика могат да доведат до еректилна дисфункция при мъжете, предупреди професор Джеф Хакет. Той посочи навиците, които разрушават сексуалния живот в разговор с Huffington Post.

Показателно е, казва Хакет, че здравето на мъжете се влияе от любовта към мазните храни.

Разбира се, няма нищо лошо в това да си позволявате от време на време, но „нездравословните храни запушват артериите, което води до атеросклероза. Кръвоносните съдове се стесняват и притока на кръв към пениса намалява, което затруднява постигането на ерекция”, обяснява той.

Освен това, продължи той, любовта към сладкиши и алкохол може да доведе до еректилна дисфункция.

„Алкохолът повишава кръвното налягане и нивата на холестерола и намалява нивата на тестостерон. Това може да доведе до еректилна дисфункция, намалено сексуално влечение и затруднено постигане на оргазъм“, казва Хакет.

„Когато ядете сладки храни, кръвната ви захар бързо се покачва, тъй като глюкозата навлиза в кръвта ви. След това вашият панкреас се включва на висока предавка, произвеждайки инсулин, за да върне кръвната ви захар до нормално ниво. Колкото повече захар ядете, толкова по-често се случва този цикъл и толкова по-вероятно е това да повлияе на сексуалното ви здраве“, обяснява още той.

Всъщност, добавя той, понякога еректилната дисфункция може да бъде ранен признак на диабет.

Освен това, предупреждава професорът, пушенето има отрицателен ефект върху потентността, тъй като нарушава кръвообращението в малките кръвоносни съдове.

Като друг негативен фактор той посочи стреса: по време на стрес нивото на хормона адреналин се повишава, а половите хормони, особено тестостеронът, се произвеждат по-лошо, добавя той.

„Анаболните стероиди и добавките, приемани за мускулно развитие и спортни постижения, също могат да потиснат собственото производство на тестостерон в тялото, което води до ЕД, ниско сексуално желание и намалена плодовитост“, добавя той.

Професор Джеф Хакет отбелязва, че някои антидепресанти и транквиланти също могат да повлияят на сексуалното желание и да забавят еякулацията.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук