Българската кухня е необятна. Подправки, зеленчуци, плодове, много видове месо и риба правят историята й още по-осезаема, вълнуваща и необятна. Занапред с вестник „ШОУ‘‘ ще предприемаме кулинарни пътувания с Костадин Костов по слънчевите улици на домашната кухня. Заредете мелниците с черен пипер и грабвайте домашните престилки, като не забравяте, че дори и най-вкусното ястие има нужда от няколко щипки любов!

Салата от печени зеленчуци

Необходими продукти: 2 бр. тиквички, 2 бр. патладжани, 2 бр. моркови, 4 бр. червени чушки, 4 с. л. зехтин или олио, За дресинга: 4 с. л. лимонов сок, 4 с.л. портокалов сок, 3 с.л. зехтин, 3-4 скилидки чесън, нарязан копър и магданоз, сол и черен пипер

Начин на приготвяне: Патладжаните се обелват и остават със сол,  да престоят.  По същия начин приготвяме тиквичките, но без да ги белим. Нарязваме морковите и чушките на ленти. След 30 минути отцеждаме тиквичките и патладжаните от солената вода.  Поставяме ги в купа заедно с морковите и чушките. Добавяме мазнината и ги объркваме за да се омазнят от всички страни. След което ги печем на грил тиган, скара или плоча от двете страни. Заливаме с дресинга и оставяме салатата в хладилник поне за 2 часа. 

Баница с късмети 

Необходими продукти: 500 г кори за баница, 1 кофичка кисело мляко, 4 бр. яйца, 400 г сирене, 1/2  ч.ч. олио, 10 г бакпулвер. За заливка: 100 г масло, 1 яйце, 1 ч.ч. прясно мляко

Начин на приготвяне: В голяма купа се смесват: киселото мляко, яйцата, сиренето, олиото, бакпулверът. В леко намазнена тава през две кори се слага от плънката. Подрежда се цялата баница, като накрая се завършва с кора. Желателно е всяка от корите да бъде леко намазана с олио.  Нарязва се на квадрати и в разрезите се изсипва малко от разтопеното масло. Разбиват яйцето и чашата прясно мляко и с така получената смес се залива цялата баница отгоре. Пече се в умерена фурна на 190С до готовност.

Заек  в кисело зеле

Необходими продукти: 1 заек с дреболии, 1/2  ч.ч. ориз, 2 бр. кромид,  150-200 г гъби, 100 г масло, 1 връзка магданоз, черен пипер, сол, червен пипер, 1 бр. голяма кисела зелка, свинска мас или олио, масло. 

Начин на приготвяне: Дреболиите се измиват добре, след което се нарязват заедно с гъбите с кромида. Запържват се в олиото, като постепенно се добавя около 1, 1 1/2 чаша хладка вода. След като заври в плънката, се добавя измитият ориз. Вари се, докато оризът поеме водата. Овкусява се с подправките, както и с нарязания магданоз. Хубаво е плънката да отлежи поне половин час, след което пълним заека с нея и го зашиваме. Шпиковаме го с масло и го поръсваме с още червен пипер. Около заека слагаме нарязаното кисело зеле така, че да го зарие. Наливаме още една чаша вода и малко олио за зелето. Покрива се с алуминиево фолио и се пече четиридесет минути на 200С градуса, а след това за около 3 часа на 180С. Накрая се маха фолиото и се запича около 10 минути. Може да добавите половин лъжица свинска маса, за да е по-крехък заекът. 

Любимата рецепта на… Габриела Попова

Хитовата моделка Габриела Попова нашумя преди няколко години, след победата си в конкурса ‘’Мис Силикон’’. След това пернишката красавица успя да завладее редица от модни титли, както и да си донесе славата на мъжеразбивачка. Тя ще ни разкрие тайната си за любимата си новогодишна торта. 

Торта Кадир

Необходими продукти: 700 мл прясно мляко, 4 бр. яйца, 200 г захар, 1 ванилия, За кекса: 1 бр. яйце, 100 г захар, 100 мл олио, 100 г брашно, 10 г бакпулвер, 2 ч.л. какао, 100 мл прясно мляко

Начин на приготвяне: За карамела се разбиват яйцата със захарта, добавя се ванилията и прясното мляко. Остава да престои около 20 минути. След това за кекса се разбиват яйцата със захарта, добавят се млякото, олиото, бакпулверът, брашното и какаото. Карамелизират се 5 с.л. захар във форма за тортата. Добавя се сместа за карамела. След това точно в центъра на формата се излива кексовата смес. Формата се слага в тава с 3 см гореща вода. Пече се на водна баня около 45 минути на 190 С. Оставя се с водната баня в хладилника за една нощ. На следващия ден се обръща в поднос.