Вторият сезон на суперуспешния лекарски сериал „Откраднат живот” – и първи по рода си у нас с подобна тематика, е в разгара си. Интересът към героите на сериала е толкова голям, колкото и интригата в него, която въпреки мащабите си вече започва да се разплита малко по-малко. „ШОУ” разкрива малко повече подробности за живота и тайните на екранните любимци от „Откраднат живот”. Продължаваме поредицата с поредната любопитна фигура в сериала – тази на д-р Мазов – началник на съдовата хирургия в болницата. Ролята играе актьорът Моньо Монев, познат на зрителите от сериала „Дървото на живота”.
В „Откраднат живот” Моньо Монев е един от най-колоритните образи. Синеок, талантлив, брутален в отношенията си и с… лекарска престилка. И не – не говорим за доктор Хаус, а за българския му колега – д-р Мазов. Въпреки безобразното си поведение, той все пак успява да се хареса на зрителите. И дори колкото по-безобразно се държи с екранната си тръпка – д-р Хинова, толкова по-симпатичен става. За разлика от сериала в живота Моньо Монев не е така открит. Не обича да дава често интервюта, рядко го виждаме и в предавания. Въпреки това народното издание разбра кой по-точно се крие зад иначе талантливия актьор.

Бил злоядо дете

Моньо Монев е родом от Бургас. Там завършва музикалното училище, а по-късно и механотехникума. На занаят в столицата го учи Крикор Азарян. Актьорът изкарва и казарма – бил е писар в българската армия.
Още от дете мечтаел да се занимава с кино. В началото на актьорската си кариера му се налагало често да работи по минимум 12 часа на ден, докато талантът му стане достатъчно забележим. Вероятно това е и причината все още да е ерген, макар и вече на 42 – прекалено много работи! Живее с любимото си куче – дакела Киркегор, когото на галено нарича Кирчо – но „само ако слуша”. Освен това приятелите му издават, че екранният д-р Мазов готви страхотно – и дори има собствен ресторант, в който дори прилага собствени рецепти.
„Като малък ме смятаха за злояд, не се вписвах в семейното меню. Все се налагаше да си доготвя нещо сам, нещо любимо. Като студент сам си готвех, нали има готварски книги. Има и талант! А с книги и талант се получава вкусна паста.
 
Интересни са му „малките” хора

„Мен по принцип ме интересуват малките хора, които са раздирани от страсти. Най-силните страсти са или любовните, или онези, които са пълни с ненавист. Някак си добродетелите не ги свързваме със силни чувства”, разкрива актьорът. И добавя:
„Не съм сигурен, че моят герой е най-щастлив на финала на трагичния първи сезон. Мисля, че той сам направи така да се стекат обстоятелствата, както се казва в поговорката за вълка. Аз, като човек, не бих казал, че това са моите похвати, но точно това беше най-интересното - да се впусна в роля, която няма нищо общо с мен като характер”, това споделя неотдавна в тв интервю актьорът Моньо Монев. С което недвусмислено отговаря и на въпроса –припокрива ли се екранният му образ с това, което е самият той в живота си. Категорично не.


Актьорът (вдясно) с продуцента Евтим Милошев

Спомняме си го и с ролята му в сериала „Дървото на живота”, където се преобразява в куция и доста пресметлив Илия Вълчев - най-малкия син в заможното семейство, израснал с чувство за липса на любов и разбиране, който заради недъга си винаги се чувствал недооценен и в един момент започнал да отмъщава за всички свои терзания.

Обича екстремните спортове

Оказва се, че не само д-р Мазов обича адреналина – по-специално този, който се “вдига” в „докторската стая”. Моньо Монев също е от хората, които горят от страст – само че не с препитване със събличане, а в спорта. В живота често се изявява като търсач на силни усещания – спуска се от високите етажи на сградите и скача с парашут.
Почитател е на екстремните спортове. Всеки път, щом му остане свободно време между снимките за „Откраднат живот” и бизнеса, актьорът отскача да покара с кеф своя скейтборд.

Любимата рецепта на актьора

С охота, а и с усмивка Моньо Монев предлага и любимата си рецепта за паста с четири сирена:
Продукти: 600 грама топено сирене, 300 грама „Бри”, 300 грама синьо сирене, литър и половина сметана за готвене. Сирената се настъргват, сметаната само се затопля, смесват се и се бърка на огъня, защото много бързо може да загори. Пастата се вари така, че да остане леко дъвчаща, не преварена. Пастата се залива със соса. Никакво допълнително масло – синьото сирене и сиренето „Бри” са много мазни!

Подготви Анелия ПОПОВА