Експертите по хранене посочват, че листните зеленчуци трябва да бъдат включени в диетата на човека, предава "Дарик".

Диетолозите Тами Лакатос Шамс и Лиси Лакатос изброяват пет вида листни зеленчуци, които трябва да бъдат включени в различни ястия всеки ден.

Фета сиренето може да бъде опасно за консумация

Глухарче

Глухарчето помага за подобряване на функционирането на храносмилателната система и черния дроб. Освен това съдържа много антиоксиданти, които могат да предотвратят развитието на хронични заболявания. Също така укрепва имунната система, увеличава броя на полезните бактерии в червата, поддържа здравето на очите и прави костите по-силни.

Представяме ти 1500 лв. онлайн казино Бонус на efbet.com

Бок чой
 
Бок чой е екзотичният братовчед на зелето. Този зеленчук принадлежи към кръстоцветните. Проучванията показват, че може да намали вероятността от развитие на рак, тъй като съдържа вещества, които забавят растежа на туморите. В него има и флавоноид, който помага за намаляване на възпалението и предпазва от появата на хронични заболявания.

Кълнове от броколи

Кълновете на броколи имат високо съдържание на сулфорафан, който намалява лошия холестерол, което от своя страна спомага за намаляване на риска от рак.

Сиренето има лечебен ефект

Кресон

Кресонът помага за предотвратяване на различни заболявания. Съдържа витамин К, който помага за поддържане на здравето на костите.
 
Спанак


Според научни данни спанакът предпазва от рак на стомаха, хранопровода, устата. Други ползи за здравето от спанака включват понижаване на кръвното налягане и подобряване на когнитивните функции.