Защо уволниха точно мен? Това се питат хиляди бивши служители на Туитър. Програмистът Емануел Корнет е един от тях. Той разказва как е бил уволнен и каква карикатура е подарил на Мъск, пише Факти.

Ето как протича едно уволнение в голяма технологична компания: по време на работна среща в Туитър, провела се малко след като Илон Мъск поема компанията, Емануел Корнет просто бива изхвърлен от електронната система.

Това разказва бившият служител на Туитър. Малко след това лаптопът, който използва - собственост на компанията - го отписва и от всички останали вътрешни програми. След само една минута устройството автоматично се изключва. След 20 минути по имейл пристига и уведомлението за прекратяване на неговия договор.

"Бързината, с която всичко това се случви, беше изненадваща", казва Корнет. "Много ефикасно", коментира той.

Корнет познава добре света на технологиите. Работил е за Гугъл в продължение на 15 години. През последната година и половина е програмист за Туитър в Сан Франциско.

Уволнение без причина?

Корнет така и не научава каква е причината за внезапното му уволнение. В имейла, който е получил, не е посочена причина. "Мога само да спекулирам", казва той. Хиляди бяха освободени след поглъщането на Туитър от Мъск, а Емануел Корнет е сред първите.

Програмистът има две теории защо е бил уволнен толкова бързо. "Написах малка програма за служителите на Туитър, която помага за архивиране на важни вътрешни работни документи." Той бил препратил програмата на колегите си час преди лаптопът му да се изключи автоматично.

Второто му предположение е, че е уволнен заради карикатурите, които е рисувал в свободното си време и публикувал в мрежата. На една от тях се вижда син самолет с логото на компанията, който се е запалил и ще се разбие всеки момент.

"Всички знаеха, че предстоят съкращения", разказва Корнет. Той решава да подари на Мъск своя карикатура с неговото лице, надявайки се, че така ще спечели симпатиите му и няма да бъде уволнен.

Срещата с Илон Мъск

Корнет се е запознал лично с Илон Мъск, а бизнесменът получил карикатура в голям формат. На нея Мъск е изобразен в магазин, а в ръцете му пада разбитото на парчета лого на Туитър. Собственикът на магазина му казва: "Който чупи - купи!" Новият шеф на Туитър приел карикатурата, а бившият служител разказва, че двамата са разговаряли между 5 и 10 секунди.

Няколко дни по-късно Корнет бил уволнен. Сега той завежда дело. Защото не разбира причината за уволнението си и защото е бил уволнен в толкова кратък срок без предупреждение.

Колективен иск срещу "Туитър" заради уволненията

Корнет и други бивши служители завеждат колективен иск. Те се позовават на закон на щата Калифорния, предвиждащ 60-дневен срок за уведомяване преди освобождаване от работа. Все още не е ясно дали делото ще бъде разгледано в съда.

Бившият служител обаче не желае да се връща в Туитър. Казва и че не ги съди заради парите: "Съмнявам се, че в крайна сметка от това ще излезе нещо кой знае какво."

За програмиста въпросът е принципен. Той подозира, че съкращенията в Туитър целят да деморализират засегнатите. Заради това той, заедно с адвокатите и останалите внезапно уволнени, искат да дадат пример: "Такива като Илон Мъск трябва да осъзнаят, че когато направят нещо лошо, хората отвръщат на удара."

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук