Фалшива информация за смъртта на култовата писателка Дж. К. Роулинг заля туитър. Под хаштаг #RIPJKRowling потребителите на социалната мрежа масово демонстрираха как действа т.нар. "cancel" културата. 

Всяко изказване на известна личност, което обижда представителите на ЛГБТ обществото, може да стане причина за пълното отхвърляне на звездата в социалните мрежи, предаде "Площад Славейков".

Измисленото съобщение за смъртта на Роулинг е придружено с оскърбителни картинки. „Не мога да повярвам, че е мъртва. Това е последната снимка, направена преди смъртта ѝ”, пише @ag6dreamer, като прибавя фотография на отвратителен плъх.

В коментарите други потребители призовават да не бъдат обвинявани милите животинки в ужасна трансфобия и предлагат Роулинг да бъде изобразена като кофа за боклук. Разпространяват се и мемове, в които Роулинг е изобразена като Лорд Волдемор – злия магьосник от собствената ѝ поредица за Хари Потър. В атаката срещу английската писателка се включват потребители от цял свят.

През август Дж. К. Роулинг върна наградата в областта на човешките права „Ripple of Hope Award“ (Вълна на надежда), която миналата година ѝ беше връчена от неправителствената организация „Робърт Ф. Кенеди”. Причината са критики на президента на организацията, която е дъщеря на Кенеди, към възгледите на авторката относно биологичния пол и половата идентичност. Скандалът започна, след като Роулинг написа в Туитър, че само жените имат менструация и подкрепи жена, уволнена заради трансфобски изказвания. Това стана причина да бъде обвинена в трансфобия.