Мариана Аршева е завършила 2 висши образования, „Българска филология“ и „Телевизионна журналистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“, има и две магистратури.

Завършва във времето, когато в цяла България, студентите учат само в един университет „журналистика” и не само че приемат само с пълно отличие, но и приемат 6-7 човека   на година.

Така или иначе, тя още от първи клас мечтае да стане журналистка. „Заради тази журналистика, казва, почти не съм имала детство.

Само учех и учех. От първи до 11 клас съм завършвала само с пълно отличие. Много малко, през годините, съм имала бележки, различни от отличен. Но, човек не може да живее с това, че щом е отличник в училище, ще бъде и отличник в живота. За всичко това се изисква много, много труд и хъс, за които знаят само най-близките хора“. Освен със статии, за различни издания, тя пише сценарии за филми и прави различни ПР-кампании. 22 години прави Фестивала на изкуствата, Модна фиеста Албена, в комплекс Албена.

Смята, че модата е стил и начин на живот, на изразяване, показва самия човек. По начина, по който е облечен, можеш да разбереш много за неговия притежател.

- Мариана, 22 години, Фестивал на изкуствата, модата и красотата, Модна фиеста Албена. За изкуствата е ясно, но защо модна, защо фиеста и защо в Албена?

- Много пъти съм отговаряла и в тв интервюта, и в печатните медии, че още на 17 години, бях приета след конкурс в този комплекс, докато бях студентка, за екскурзовод. После, освен екскурзовод, бях и администратор,  в някои от най-красивите хотели на Албена – „Калиопа“, „Добруджа“ и „Панорама“, но това е само през лятото, през останалото време учех в Университета. Завърших и реших да си бъда журналистка, моята голяма мечта, но да се върна отново в Албена. Така дойде идеята за фиестата.

А всички знаем, че фиеста означава празник. Та исках да направя един празник на красотата и изкуствата, в най-красивото кътче на България – Албена. Модна, то е ясно, всичко актуално е модерно, та така се роди и името на фестивала, и така 22 години. Да не пропусна, че първата година беше нулева, само за творци от североизточна България.

Сред това взех да каня от цяла България. Вече имаме хора, които шият невероятни облекла, други правят скици на моделите, трети пеят невероятно, заедно с големите звезди на фиестата, като Кристина Димитрова, Искрен Пецов, Орлин Горанов, дует „Ритон”, дует „Аморе”, Силвия Кацарова, Краси Аврамов, Нелина и стотици други, които са гостували за тези 22 години. От няколко години каня и хора, които създават и участват в театрални постановки, други създават прическите и грима за тези артисти. С две думи, един хепънинг и един празник е фиестата в Албена.

- Какво е за теб модата?

- Облеклото е послание към хората, това е стилът на човека. Всеки има свой личен стил, всеки трябва да работи върху него, но и в същото време да не е роб на тенденциите, да има собствена идентичност. Добър е този стил, който е разпознаваем, заради неговат индивидуалност. Трябва да имаме поглед не само към своя стил, но и към своето време.

Ив Сен Лоран казва, че „неговото оръжие е погледът му към неговото време“. Или, ако имаме правилен поглед към времето и към себе си, ние ще успеем. Ех, като казах Лоран, малко са хората като него, които още на 13 години заявяват, че един ден името му ще бъде изписано със златни букви на Шан-з-Елизе, но нали затова са мечтите, да можем да мечтаем и да ги сбъдваме.

Искаш ли да си на 20 години? Тогава за какво мечтаеше?

- Преди няколко дни, говорих с моята първа братовчедка Любка, успешен съдия, с която страшно много учехме на времето и се изпреварвахме, коя ще има повече шестици в училище. Тя ме попита искам ли да съм на 19 години. Тя искаше. Аз се замислих и като си спомня колко труд, колко усилия, калко безсънни нощи съм имала в училище, в двете ми висши образования, всяко по 5 години и след това, при мисълта, че трябва да го премина отново, се ... замислих.

Може би, пак щеше да бъде същия път. Сега от позиция на годините, виждам че съм същата и визуално, и в лудориите. Стъпвам на опита си, зрелостта ми дава самочувствие, че мога, че умея да правя много неща. С годините посягам там, където знам, че мога. Не се хвърлям към всяко предизвикателство. На 20 години, прочитам че има конкурс за стюардеси, тук да не припомням това колко беше вълнуващо преди 89 година, когато много трудно се излизаше от страната, явявам се на конкурс и печеля.

Чета за конкурс за екскурзоводи в Албена, явявам се и ме избират. Разбирам, че Алис Крайчева си търси репортерка в БНТ, отивам и тя ме харесва. Сега отивам само там, където не само знам, че мога, но и работата е за мен удоволствие. Обичам да помагам на хората, да стават по-добри или да променя живота им. Така е и с фиестата в Албена.

На много хора, модели, манекени, водещи, дизайнери, артисти, съм открила нова страница живота, нова перспектива. Това ми дава още по-голямо самочувствие, че нещата, с които се занимавам са много добри. Много пъти се опитват да ме спънат, да ме спрат, но както каза един професор, когото интервюирах, това ми дава още повече сила да вървя напред. Или на въпроса, младостта е прекрасно нещо, но търсиш вярната посока, а сега вече знам, коя е моята.

- Кой е най-големият комплимент, който си получавала за твоята работа?

- Не чакам комплименти, не робувам на клишета, след като дизайнерите, на които съм правила ПР кампании, продават стотици хиляди облекла, на политиците, на които съм правила кампании, печелят избори, предаванията, които правя ги гледат хиляди хора, които ме спират по улиците и само по гласа ме познават, какво по-готино от това. Много пъти, дори ме наричат не Мариана, а Албенче, но аз и на Албенче се обръщам, заради многото филми и предавания, които съм направила на фиестата в Албена.

- Какво ще кажеш, като много добър ПР. Кои хора печелят в момента кампаниите?

- Преди години, можеше да се излъже, примерно със скандал да спечелиш повече фенове. Вече забелязвам, че печелят основно позитивните кампании. Печелят тези, които имат положителна енергия да вървят напред. Винаги съветвам моите клиенти, че не трябва битката да е на живот и смърт, защото тези крайности избиват. Да се казват нещата с истинските им имена, хората ще те разберат, когато си спокоен. Напоследък, много се възмущавам, когато разпознаваеми личности се обиждат, лъжат и самите те не си вярват.

Рано или късно истината излиза наяве. Обществото има нужда от ново разбиране за лидерството, нов поглед към това какво представлява доверието на хората, нови оценки за това как това доверие ще бъде заслужено оправдано и след време усилията положително оценени. Необходима е нова целенасочена енергия и много нови хоризонти за развитие.

- Ти с кого се конкурираш?

- Естествено с тези, които са по-добри от мен. Те дори не знаят, че съм им обявила конкуренция, на много от тях, но много и вече съм надбягала, като аз си бягам в моя коридор, спортсменски, без удряне по кокълчетата, без пресичане на коридори и злословене по адрес на този или онзи. И в предаванията и филмите, които правя за известните личности, в предишни предавания, за други телевизии, а сега в тв предаването „Модна фиеста“, което се излъчва по тв Евроком, гледам да покажа само най-красивата страна на събеседниците, да не ги унижавам, обиждам или пък, не дай си боже, да разплаквам, както имат такова желание други водещи в България.

Енергията на всеки един човек, определя неговата работоспособност. Аз работя денонощно, в сферата на ПР-а, медиите, рекламата, консултирам различни фирми. Енергията ни кара да сме конкурентоспособни. Познавам много млади хора, които нямат хъс за работа, бавни са, направо флегматични. Такива не мога да изтрайвам.

Ако мога да свърша нещо сама, се индусиазирам двойно, не търся репортерки да ми вземат интервютата, редакторки да ми пишат текстовете, или режисьори при събитията. Всичко това мога и си го върша само. А ето тук идва силата на образованието, каквото си учил, да можеш да приложиш и да ти влезе впоследствие в работата, а всеки в България разбира от мода, футбол и политика, а напоследък и от вируси.

- Ти каква си – журналист, сценарист, продуцент?

- С една дума всичко, когато трябва да вземам интервю, моят хъс на журналист, взема превес, когато трябва да пиша сценарии, ставам сценарист, а когато трябва да организирам филм или някакво събитие, влизам в пълното ми амплоа на продуцент и нямам равна на себе си. И предаванията, които правя, приличат на мен, пълни и зареждащи с енергия. Имат собствен почерк.

- Като каза събитие, какво е по-различното на 22 години Модна фиеста Албена?

- Започваме с шоуто на латино бойс бандата „Максимус“, които ще направят индианско парти „Синовете на великата мечка“. Сутрин са дефилетата на бельо, бански и аксесоари, на най-атрактивните басейни на комплекс Албена – „Калиакра маре“ и „Калиакра бийч“, след обяд изработваме скици на нови тоалети пред хотел „Маритим Парадайс блу“, а вечер сме на откритите сцени на „Фламинго Гранд“.  Имаме интересни състезания, „Познай вкуса на сладоледа“, естествено с Нестле айс крийм, което е вече традиция, над 20 години. Тук всички, които искат да се включат, могат да участват и да спечелят цяла раница със сладолед. До сега победители са били Васил Петров, Джина Стоева, Нелина, Искрен Пецов и др. Тази година в надпреварата се включва и слодоледа NUII, от Нестле, което e

висококачествено, изкушаващо сладоледено преживяване с премиум съставки, подбрани по време на пътешествията на марката около света, за да задоволи жаждата на всеки един от нас за Приключения.

Имаме презентиране на музикални албуми, театрални дебюти, дефилета на атрактивни прически и грим, и какво ли още не.

- Мариана, какво ще си пожелаеш за теб и нашите читатели?

- Най-вече здраве! Казвала съм и друг път, всеки трябва да има посока! Имаш ли посока, пътят е ясен! Това смятам, че е чудесен завършек на нашия разговор.