Световноизвестният актьор Армен Джигарханян е един от големите приятели на България. Той е играл няколко пъти на сцената на Народния театър в София. През 2010 г. получава наградата „Света София” за приноса му в театралното изкуство на България. Освен стотиците роли в театъра Армен Джигарханян е изиграл и над 300 роли в киното. В книгата за рекордите на Гинес е записан като най-снимания актьор в света. Преди да се разведе с дългогодишната си съпруга, актрисата Татяна Власоваa, живее между САЩ и Русия. Собственик е на частен, драматичен театър, в който играят негови ученици. Неотдавна в тронната зала на българското посолство в Москва актьори от неговия театър представят откъси от постановката „Там ни очакват”. Пред публиката актьорът сподели, че ще се приготви само за пет минути, ако трябва да пътува за страната ни. Разказа още как руски и български състави играят на сцената на Народния театър постановката „Бяг” и всеки от тях говори на родния си език. „Залата мълчи притихнала и нито един знак за неразбрани реплики или думи, спомня си Армен, всичко беше толкова ясно и разбрано…”
Тези дни скандалите около личния живот на световноизвестния актьор Армен Джигарханян се разгарят с пълна сила. През 2015 г., в навечерието на 50-годишнината от златната им сватба, актьорът се развежда със съпругата си Татяна Власова, без дори да я предупреди. Малко след това сключва брак с младата си костюмерка Виталина Цимбалюк-Романовска. Дамата го измъква от леглото след тежък грип, за да го отведе в залата за бракосъчетания. 

Бившата му спътница научава за това от адвокатите на актьора и оттогава досега двамата нито са се срещали, нито са разговаряли. На съдебните процеси за подялба на имуществото им се явява само младоженката Виталина. Освен това тя почти става и телевизионна звезда от обикаляне на студията в различните телевизии, за да разказва как от 16-годишна е влюбена в актьора и как продължава безумно да го обича. 

И не пропуска да оплюе бившата му съпруга

като разказва, как тя не се грижи за мъжа си, как го е пратила да живее във вилата им в САЩ. „А Армен Борисович иска грижи, уверява младоженката пред камерите, и тези грижи ги полагам само аз…” 

Само една седмица след сватбеното тържество младоженецът отново попада в Института за бърза медицинска помощ „Склифовски”. С инфаркт! Но и този път съдбата е склонна към великия актьор и го връща към живота. В едно от телевизионните предавания нахален журналист задава на Цимбалюк и такъв въпрос: „А как се справяте със съпружеските си задължения в леглото? Аз изпълнявам добре задълженията си, отговаря дамата и се усмихва. Надявам се, че не това е причината Армен Борисович да попадне в болницата!” заключава безочливият журналист.  В същото време Татяна Власова, една достолепна и красива дама, мълчи. 

Не изрича нито една лоша дума срещу младоженците

Тя има основание за това - преди да попадне в обятията на Цимбалюк, Армен Борисович е прекарал два инфаркта. Лекарите я предупреждават, че съпруга й има сериозни проблеми с главата и може дори да не я познае. Съветват я да се държи с него изключително внимателно, да не му повишава тон каквото и да й говори. И тя спазва тези препоръки на лекарите – не го търси за какъвто и да е разговор, не отговаря на нападките на младата му съпруга. И едва по време на развода проумява защо съпругът й я задължава да живее във вилата им в Далас, а той пътува до Америка само за по седмица. През това време блондинката Цимбалюк бавно, но сигурно си плете кошницата – от личен костюмер на Джигарханян вече е директор на неговия частен, драматичен театър. Поема и личните дела на актьора. Татяна Власова непрекъснато получава призовки за предното дело за подялба на имуществото им, а самият актьор нито веднъж не се появява в съда. 

Младата невеста на актьора е не само алчна провинциалистка, тя е и изключително жестока. Веднъж Власова решава, че все пак трябва да поговори, макар и за пет минути, с човека с когото е живяла 50 години. Заради него дори се е отказала от актьорската си професия и през всичките години, докато са заедно, е дясната му ръка... Отива в частния му театър и моли да бъде приета. По нареждане на Цимбалюк тя е изгонена като мръсно коте от портиера. Власова все пак дочаква бившия си съпруг на паркинга и когато той излиза сам (о, Боже, какво щастие!”) му казва простичко „Добър ден!”. Той с усмивка и отвръща „Добър ден” и пита „Вие за автограф ли?”. И тя разбира, че той има проблеми с паметта. „Не може очите му да останат толкова лъчезарни, ако ме беше познал и знаеше какво ми е причинил, разказа преди няколко дни в първото си гостуване пред камера, Татяна Власова. Армен Борисович просто има проблеми с паметта…” 

Брачният съюз вече е факт
 

Искат семейния апартамент

Всичко онова, което е придобил през годините Армен Джигарханян, днес е на името на Виталина Цимбалюк – Романовска. Театърът му също не е негов – с него вече се разпорежда съпругата му. А той присъства там нещо като почетен гост. Преди години бившето вече семейство си купува вила в американския град Далас. Армен Джигарханян е получил зелена карта от квотата на САЩ за изтъкнати творци на изкуството. Двамата със Власова често отсядат в тази вила. Когато Армен Борисович завърта служебния роман с Цимбалюк- Романовска, настоява Власова да спре да се връща в Москва, нямало смисъл, а и той по-често щял да я навестява. „Когато се върнах у дома, след едно по-дълго отсъствие, разбрах, че жена е живяла в моя дом. И от тогава не съм пътувала до САЩ, разказва пред камерите Власова. Малко преди Джигарханян да сключи брака си с Виталина, Власова продава вилата в Далас за 133 000 долара. Цимбалюк обаче завежда дело от името на съпруга си и настоява за 66 хил. и 500 долара, които уж били вложени от Джигарханян за покупката и 10 хил. и 500 долара за вложен дял в обзавеждането. Напористата дама обаче губи делото, тъй като имотът е закупен със средства от наследен имот на Власова. Алчната провинциалистка още не се е отказала да води дела срещу екссъпругата на актьора. В момента върви делото за подялба на семейния апартамент на Джигарханян и Власова, който е на ул. „Арбат”, в центъра на Москва и се оценя някъде към 70 милиона рубли. Тъй като имотът е придобит по време на брака, половината по закон принадлежи на Джигарханян. И младата му съпруга има всичките шансове да спечели това дело. „Аз не искам нищо от тях, изплака Власова пред камерата, нека само ме оставят да доживея спокойно дните си в този дом, в който съм живяла повече от 40 години. Виталина вече е собственик на другите два апартамента на Джигарханян, нима не й стигат, та иска да ме изхвърли и от този дом…Аз съм на 76 години, пенсията ми е малка, а лекарствата ми са много скъпи…”…

Едва ли думите на Власова ще трогнат алчната и жестока провинциалистка, коментират юристи в студиото. Повече от ясно е, че това дело ще бъде доведено до край и е възможно бившата съпруга на великия актьор да завърши на улицата. А той дори няма да узнае за това… Ако все още е жив, разбира се…


С Власова преди развода 

Татяна Власова: Обвиняват ме в закана за убийство

На другия ден след опита да поговоря с бившия си съпруг, бях извикана в полицията. Срещу мен бяха постъпили две заявления, подписани от Джигарханян и Цимбалюк, в които ме обвиняваха в опит и закана за убийство. Двамата настояваха да бъда изправена пред съда и да отговарям за постъпките си със всичката строгост на закона. Изпаднах в шок. Четях написаното от Цимбалюк и не знаех какво да кажа. Заявлението на Джигарханян беше с по-кратък текст. Обърнах внимание на подписа му – не беше неговият. Бях го изучила по време на съвместния ни живот, нали с неговите дела се занимавах аз. Не знаех какво да кажа на майора, който седеше срещу мен. Тогава се сетих за съпругата на актьора Валерий Золотухин, която беше преживяла същото като мен. Когато в полицията я попитали защо заплашва съпруга си със смърт, тя отговорила:” Аз не заплашвам, аз просто убивам!”.

За разлика от Армен Борисович той никога не напусна жена си. Макар че младата му любовница му роди дете, той винаги се връщаше да спи при жена си. Повторих пред майора нейните думи, той се засмя и прекрати по-нататъшните действия по двете заявления. Явно в неговите очи не съм изглеждала като жена, която се кани да убива…Показах на майора и диагнозата на Армен Борисович, издадена от института „Склифовски”в която имаше следното заключение: „…Повреден център, отговарящ за сериозното обмисляне на думите и на постъпките…” Не мога да си обясня само едно – с каква цел Цимбалюк направи Армен Борисович за посмешище пред целия свят…

Подготви Тодорка НИКОЛОВА