Типичната за централноевропейската кулинария комбинация от свинско месо с гарнитура от зеле може да бъде истински вълнуваща с участието на бекона и изненадващи съставки като портокаловия сок, пише menumag.bg.

Необходими продукти за 4 порции
800 гр. свинско филе
4 с. л. зехтин екстра върджин
1 ч. л. риган
1 ч. л. смлян черен пипер
1 ч. л. горчица
1 щипка чесън на гранули
1 ч. л. лимонов сок
8 тънки резена бекон
 сол на вкус
за зелето:
1 глава червен лук, нарязан на полумесеци
1 с. л. олио
1 с. л. краве масло
800 гр. червено зеле
½ червена люта чушка, нарязана на ситно
2 с. л. кафява захар
4 с. л. портокалов сок
2 с. л. червено вино
 сол на вкус

Начин на приготвяне
1.
Месото се почиства от ципите и се нарязва на четири дебели филии. Всяка се срязва на две по дължина.
2. Смесват се зехтинът, риганът, пиперът, горчицата и лимоновият сок. Месото се поставя в маринатата да постои на хладно няколко часа, най-добре една нощ. Посолява се и всяко парче се увива в бекон. Слага се на грил или грил-тиган за 4-5 мин. да се зачерви от всяка страна. Парчетата се нареждат в тавичка, покриват се с фолио и се слагат в загрята фурна на 180° С за 10-20 мин. според желаната степен на изпичане.
3. Лукът за зелето се запържва в загрятото олио с маслото. Слагат се зелето и чушката и се пържат 2-3 мин. Добавят се захарта, сокът и виното и се посолява на вкус. Щом всичко заври, огънят се намалява и се оставя да къкри 5 мин. Маха се капакът и се оставя да изври течността.
4. Месото се сервира гарнирано със зелето.