Величествен, красив, многовековен, благороден, космополитен, артистичен, мелодичен, модерен, незабравим… епитетите за Лондон никога не са достатъчни. Неслучайно казват, че за да успееш да го разгледаш добре, ти е нужна поне седмица – списъкът с причини да посетиш Лондон е дълъг. Ето 10 от най-големите, селектирани от esky.bg.

1. Топ атракции

Всеки се вълнува, докосвайки се за пръв път до световноизвестните забележителности на града. Птичи поглед от Окото на Лондон, среща със знаменитост в Мадам Тюсо, сверка на часовника с големия Бен, разходка из край красивия Бъкингамски дворец, забележителния Тауър бридж или досег с безценните съкровищница на Британския музей – никой не остава безразличен към тези емблеми на града.

2. Темза и водните канали

Минавайки през централната част на Лондон, река Темза предоставя зашеметяващ изглед към много от най-големите атракции на града. Речната разходка е идеалният начин да избегнеш трафика и да се насладиш спокойно на изумителните гледки. Не забравяй живописните канали Риджънт и Малката Венеция.

3. Зеленина

За разлика от други европейски столици, в Лондон не е необходимо да избягаш от града, за да отдъхнеш сред свежа природа и спокойствие. Цели 11% от огромния град са зеленина – 8 красиви кралски парка, сред които Хайд парк, Сейнт Джеймс и Ричмънд. В северната част можеш да се насладиш на уникални гледки от Хампстед, а като алтернатива – да вдишаш нежни благоухания в Кралските ботанически градини или в Билковата градина (Челси).

4. Театър

Твърди се, че лондонската театрална сцена е най-добрата в света. Тя привлича най-големите действащи таланти, така че ако успееш да видиш на градската сцена няколко известни лица по едно и също време, не се изненадвай. Класическа пиеса, дълготраен мюзикъл или чисто нова постановка на Уест енд – изборът е твой.

5. Безплатни атракции

Лондон е дом на някои от най-добрите музеи и галерии в света, като много от тях са безплатни за посещение. Отдели няколко часа в Британския музей, Галерията Тейт, Музея по естествознания или Музея на науката, където можеш да разглеждаш постоянните изложби напълно безплатно. Безплатни са и много от атракциите за деца в града.

6. Концерти

Някои от най-култовите и грандиозни концерти на най-големите музикални звезди се провеждат именно в многобройните зали и стадиони на Лондон. Само до средата на тази година градът ще посрещне звезди като Radiohead, Massive Attack, Stivie Wonder, Placebo, Beyonce, Cypress Hill, Robert Plant и много други. Ако искаш да си във вихъра на най-яките концерти, бъди в Лондон.

7. Мода

Ултра луксозни магазини от ранга на Harrods, засукани аутлети, бутици, градски пазари, огромни търговски центрове – световната модна столица е гарантирано изобилие, качество и забавление за шопинг маниаците.

8. Спорт на световно ниво

Футбол, тенис, баскетбол, атлетика, крикет, ръгби, хокей на лед, голф, снукър, бокс, борба – Лондон домакинства на най-големите спортни форуми. Всички помним Олимпийските игри преди 4 години, които зашеметиха света със своята зрелищност и мащабност. Ако си спортен фен, непременно направи обиколка на внушителните спортни зали и съоръжения – сами по себе си те са забележителност на града. Не пропускай и футболен мач на Арсенал, Челси, Фулъм, Тотнъм или друг любим столичен тим.

9. Винаги има нещо ново

Независимо колко пъти си го посещавал, никога не си видял всичко от Лондон. Винаги има нещо, което те изненадва – нова закусвалня в източната част, интересна изложба в някоя от галериите… Лондон никога не те оставя да скучаеш и затова ще искаш да се върнеш отново там.

10. Лондон няма да ви остави безразлични!

Има още хиляди съвсем основателни причини дестинацията на следващите самолетни билети да е Лондон. Каква е твоята?