Остров Тасос е една от перлите в туризма на южната ни съседка Гърция. Ежегодно хиляди туристи се стичат до това райско кътче, за да се порадват на природата и красотите на това място. И макар че в последните дни Гърция бе обхваната от огнен ад, а почиващите бяха притеснени за сигурността си, заради лумналите пожари, те не успяха да уплашат хората.
Много туристи на остров Тасос стават рано, за да заснемат невероятния изгрев. Снимките са направени на плажа Макриамос, съобщава 24rodopi.com.
 
 


В същото време стана ясно, че петима пожарникари са пострадали при горските пожари на гръцкия остров Тасос, които продължават вече четвърти ден. Изпепелени са около 10 хил. хектара горски масив, пише Ekathimerini.

Пожарът, който е започнал след удар на мълния в петък вечерта, е разрушил най-малко осем домове и десетки селскостопански сгради. Стотици глави добитък са загинали от задушаване. На острова е обявено извънредно положение. Около 250 пожарникари, войници и местни доброволци се борят с огнената стихия. Най-пострадалите от пожара са общините Рахони, Принос, Аликес, Лимания и Мари. Село Казавити е било евакуирано, както и два манастира, уточнява "Фокус". 

„Щетите са големи“, заяви министър-председателят Алексис Ципрас, който прелетя в хеликоптер над острова. „За щастие успяхме да съберем нужните ресурси на острова“, заяви той, добавяйки, че огънят скоро трябва да бъде потушен. Той обеща на местните власти и земеделски производители компенсации, като добави , че министерството на инфраструктурата ще покрие 80% от щетите. Останалите 20% ще бъдат покрити от дългосрочен план.