Всеки път, когато пътувате, е важно да вземете предвид цените на основни продукти във вашата дестинация. Един от начините за определяне на относителните цени е да изберете един общ елемент и да проверите колко струва той в различни градове.

Например за това Economist се доверява на своя Big Mac Index, който проследява цената на популярния сандвич по цялото земно кълбо. Bloomberg има годишен суши индекс, който разглежда цената на японския специалитет в големите американски градове.

Но Deutsche Bank знае какво е наистина важно за вас, когато пътувате, затова всяка година финансовият гигант предлага данните си за това къде една бира е най-скъпа и най-евтина. Изследването обхваща близо 50 големи града по света.

Миналата година Осло в Норвегия беше мястото, на което можете да изпиете най-скъпата бира - със средна цена за половин литър от 9.90 долара.

Въпреки поскъпването на пивото в Осло през тази година, където тя вече струва 10.30 долара, норвежката столица остана на второ място в класацията благодарение на включването на нов град - Дубай в Обединените арабски емирства, където половин литър бира ще ви струва шокиращите 12 долара.

Хонгконг и Сингапур се класират на трето и четвърто място в тазгодишния списък (подобно на миналата година) със средни цени на бирата от 8.90 до 8.30 долара. Цюрих, Швейцария, завършва първите пет с бира, струваща 7.70 долара, посочва T+L.

Ако погледнем към САЩ, Ню Йорк все още е най-скъпото място в Америка за консумация на пиво, като Deutsche Bank предполага, че ще платите средно около 7.70 долара за половин литър - с 30 цента повече от миналата година.

Той е следван от Сан Франциско (7.40 долара) и Бостън (6.70 долара). Единственият друг щатски град в списъка е Чикаго с относително евтината си бира за 5.90 долара.


Ако търсите дестинация, в която бирата е евтина, трябва да знаете, че само в два града в света половин литър от пивото струва под 2 долара.

Манила, Филипините, е най-евтината бирена дестинация със средни цени от 1.50 долара, следвана от Прага, Чехия, със средни цени от $ 1.60. Топ 5 на градовете с най-евтина бира се допълва от Йоханесбург в Южна Африка (2.20 долара), Мексико сити в Мексико (2.40 долара) и Кейп Таун - отново в Южна Африка (2.60 долара).