Морето през 2018 година може да излезе с до 40% по-евтино, ако изберем навреме къде ще почиваме и направим ранна резервация. Промоциите са в ход от началото на годината, а през последните седмици всички хотелиери разписаха офертите. Туристическите агенции ни обстрелват с най-разнообразни предложения за ваканции у нас и в чужбина, пише "Марица".
Новината е, че туризмът в Турция се възстановява след напрегнатите събития от предишните две лета, а българските курорти са под натиска на конкурентите от всички балкански страни с излаз на море. Освен традиционните играчи от юг на пазара все по-агресивно се включват хотели от Албания, Хърватия и Черна гора.   

Всички предлагат намаления при ранни записвания. Туроператорите обаче предупреждават, че най-изгодните оферти обикновено свършват в края на март. 

Сред топ офертите за Турция е почивка в Белек, Анталия. Хотелът е петзвезден, а престоят - с all inclusive. Пакетът включва 7 нощувки, път и медицинска застраховка. Офертата излиза 1526 лева с възможни дати за резервации през юни и юли. За август месец вече всичко е резервирано. Освен основните услуги, допълнително може да се заплатят три мини екскурзии до различни близки дестинации. Почивката включва предложение за рафтинг, чиято цена е 120 лева. 

Автобусни екскурзии с обиколка на няколко града в Турция се предлагат за около 400 лева на човек. Хотелите са тризвездни, като в цената са включени само вечери. 

Топ офертата за Гърция е за Александруполис, като до там може да се пътува и с личен транспорт. Цената обаче не е за изпускане - 68 лева на човек за вечер в четиризвезден хотел.  Туристическата агенция е включила в пакета медицинска застраховка за 10 000 евро. 

Почивка на остров Закинтос, наречен „Перлата на Йонийско море“, на промоционална цена излиза 645 лева на човек. Офертата е за 8 дни със 7 нощувки с включени вечери и закуски. Екскурзията е автобусна и първия ден минава в път, като настаняването е следобед в курортното селище Лаганас. Втория ден се предлага целодневна обиколка на острова с круизно корабче. Третия ден по желание на туристите може да се направи панорамна обиколка с посещение на столицата на острова. Освен няколкото фотопочивки, в разходката е включен и престой на Банана Бийч. На шестия ден е последната екскурзия по жела ние - до остров Кефалония. 

Почивка в Египет за 7 нощувки с ранно записване излиза малко над 1000 лева. Хотелът е петзвезден. От агенцията предупреждават, че в страната се дават бакшиши и има входни такси на забележителностите. 

Около хиляда лева се движи и цената на 7-дневна екскурзия в Мароко.