Недоволство след заповедта на здравния министър за задължителна 10-дневна карантина за всички, които пристигат у нас от Африка. Туроператори сигнализираха, че това може да нанесе удар върху туризма, съобщава Нова телевизия.

В сряда здравният министър беше категоричен, че няма да има карантина за пристигащите от Занзибар. По-малко от две денонощия му бяха нужни обаче, за да промени мнението си.


Така, вчера той издаде нова заповед - всички, пристигащи от Африка - задължително се подлагат под 10-дневна карантина.

Тази новина изненада стотици българи, които се намират на чуждия континент, или пък на които им предстои тези дни на пътуват натам. Турооператорски фирми също изразиха остра реакция.

За новата заповед на министъра Мартин Гаджев научава само няколко часа след като той и още няколко десетки души се прибират от  8-дневна почивка в Занзибар. „Прибрахме се вчера и се разминахме между капките. Бяхме над 150 човека”, казва той.

Така Мартин и останалите се оказват едни от последните, връщащи се от Африка, за които карантината не е задължителна.

„Аз съм здрав. Направих си PCR – отрицателен е. Хората от нашата група също са отрицателни”, разказва той. И допълва: „Всички хотели в Занзибар са направени така, че има дистанция 5-10-15 метра между къщичките една от друга. Няма COVID-19, няма пандемия”.

Павлина Русева е туроператор. Научава за заповедта на летището, когато тя и още няколко десетки души, чакат да се качат на самолета за Занзибар. „Бяхме повече от втрещени. Занзибар е дестинация, която се планира няколко месеца предварително”, коментира тя.

По думите й в момента само в Занзибар почиват повече от 300 българи. Не са малко и онези, които всяка седмица летят до други африкански страни като Египет, Тунис или Мароко.

„Общо взето заболеваемостта в България е по-висока. Единственият риск е ние да заразим занзибарците, а не те нас”, смята Димитър Попов – председател на Асоциация на българските туроператори.

„Има сигнали, че от Африка могат да бъдат внесени варианти на вируса, включително и на южноафриканския и нигерийския, за които има информация, че са резистентни на ваксината и на лечение”, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Един от водещите туроператори за чартъри до Африка, днес излезе и с официално позиция с призив „да не се убива браншът”. В нея те казват, че от двата полета, излетели часове след излизането на заповедта, само един човек е отказал да пътува. 

Докато в България се разисква ситуацията, в Занзибар се радват на слънце и почиват с  надежда.