От 6 юли се очаква Великобритания да облекчи ограниченията за пътувания в чужбина на своите граждани.

Британците ще могат да пътуват до някои европейски страни, без след това е да е необходимо да се самоизолират за 14 дни.

 В съобщението от "Даунинг стрийт" се посочват страни като Испания, Франция, Гърция, Италия, Холандия, Финландия, Белгия, Турция, Германия и Норвегия, но липсват Португалия и Швеция. 

 Следващата седмица ще бъде публикуван пълния списък с така наречените "коридори за пътуване". Страните ще бъдат разпределяни на принципа на светофара в зелени, жълти или червени зони в зависимост от ситуацията в тях. Следващата седмица ще научим в коя зона попада България.

 Говорител на правителството заяви, че новите правила ще дадат на хората възможност за почивка в чужбина и ще насърчат британската икономика, но всичко ще зависи от това дали рискът от заразата остава нисък.

Ходът на властите се приема като стъпка в правилната посока за британската авиация. Предполага се, че по летищата ще бъде въведено задължително тестване на пътниците.

 Правителсвото все още не е дало конкретна информация по този въпрос. Наложената карантина на влизащите в Обединеното кралство от 8 юни бе остро критикувана от въздушните превозвачи и депутати от всички партии.