Рецепта на деня: Овчарски пай
Някои го наричат шотландска мусака
Овчарският пай е ястие, които има много сходства с познатата у нас мусака, но и много различия. Основната част на пая се приготвя от кайма и зеленчуци, върху които се разстила картофено пюре и всичко това се запича.
Вижте как да приготвите овчарски пай, идеално основно ястие за студените дни. Можете да приготвите индивидуални порции овчарски пай, като ги изпечете в гювечета.
Как да сварим яйцата без да ги варим! ВИДЕО
Необходими продукти:
1 кг. кайма смес
2 средно големи моркова
200 гр. пресни гъби
200 гр. грах (замразен или от консерва)
1 голяма глава лук
3-4 ск. чесън
1 с.л. соев сос
3 ч.л. доматено пюре
1 ч.ч. зеленчуков бульон
1/2 ч.ч. червено вино
сол, черен пипер, чубрица и розмарин на вкус
За картофеното пюре:
600 гр. картофи
3 с.л. краве масло
3-4 с.л. прясно мляко
3 жълтъка
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Започнете с приготвянето на картофеното пюре: обелете картофите и ги сварете. След като картофите са сварени ги намачкайте и добавете към тях топлата смес от прясно мляко и масло. Разбъркайте и накрая добавете жълтъците. Овкусете и разбъркайте до хомогенност.
В тенджера запържете лука и чесъна, добавете каймата и пържете до получаване на ситни "трохи". Прибавете настъргания морков и нарязаните гъби. Добавете виното и гответе няколко минути, за да се изпари алкохолът.
Сложете соевия сос, доматеното пюре и бульона. Овкусете със сол, черен пипер, чубрица и мащерка. Ако желаете, можете да добавите и розмарин.
Разстелете каймата и зеленчуците в тава, след което сложете и картофеното пюре. Печете най-отдолу в предварително загрята на 180 градуса фурна около 40-50 минути.
Поднесете пая топъл с чаша червено вино.
Последвайте ни
2 Коментара: