Овчарският пай е ястие, които има много сходства с познатата у нас мусака, но и много различия. Основната част на пая се приготвя от кайма и зеленчуци, върху които се разстила картофено пюре и всичко това се запича.

Вижте как да приготвите овчарски пай, идеално основно ястие за студените дни. Можете да приготвите индивидуални порции овчарски пай, като ги изпечете в гювечета.

Как да сварим яйцата без да ги варим! ВИДЕО

Необходими продукти:

1 кг. кайма смес

2 средно големи моркова

200 гр. пресни гъби

200 гр. грах (замразен или от консерва)

1 голяма глава лук

3-4 ск. чесън

1 с.л. соев сос

3 ч.л. доматено пюре

1 ч.ч. зеленчуков бульон

1/2 ч.ч. червено вино

сол, черен пипер, чубрица и розмарин на вкус

За картофеното пюре:

600 гр. картофи

3 с.л. краве масло

3-4 с.л. прясно мляко

3 жълтъка

сол на вкус

Начин на приготвяне:

Започнете с приготвянето на картофеното пюре: обелете картофите и ги сварете. След като картофите са сварени ги намачкайте и добавете към тях топлата смес от прясно мляко и масло. Разбъркайте и накрая добавете жълтъците. Овкусете и разбъркайте до хомогенност.

В тенджера запържете лука и чесъна, добавете каймата и пържете до получаване на ситни "трохи". Прибавете настъргания морков и нарязаните гъби. Добавете виното и гответе няколко минути, за да се изпари алкохолът.

Сложете соевия сос, доматеното пюре и бульона. Овкусете със сол, черен пипер, чубрица и мащерка. Ако желаете, можете да добавите и розмарин.

Разстелете каймата и зеленчуците в тава, след което сложете и картофеното пюре. Печете най-отдолу в предварително загрята на 180 градуса фурна около 40-50 минути.

Поднесете пая топъл с чаша червено вино.