Рецепта на деня: Пълнен шаран
С плънка от ориз, орехи и стафиди
С повод и без повод, този печен шаран става много вкусен. Ето и рецептата:
Диетични аналози на популярните коледни и новогодишни ястия
Необходими продукти:
1 шаран около 1,5 кг
100 гр. ориз
50 гр. стафиди
100 гр. орехови ядки
2 глави лук лук
4 скилидки чесън
1 стръка розмарин
1 връзка пресен магданоз
50 мл. бяло вино
1 лимон
1 ч.л. черен пипер млян
1 ч.л. сол морска
1 ч.л. куркума
1.л. мащерка
1 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
Измийте и почистете шарана. Направете малки разрези от двете страни на рибата. Овкусете с подправките. Накълцаният розмарин и част от чесъна напъхайте внимателно в направените разрези.
Задушете в малко зехтин нарязания на ситно лук и чесън. Подправете с подправки по ваш вкус. Добавете ориза, вместо вода налейте бяло вино и задушете до полуготовност. Премахнете от котлона и оставете плънката да изстине и поеме от ароматите.
Счукайте ореховите ядки (не много на ситно). Добавете ги към плънката заедно със стафидите и ситно нарязания магданоз.
Напълнете шарана с плънката, зашийте добре и сложете в тава за печене. Намажете с малко зехтин и покрийте с алуминиево фолио.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса около 30-40 минути. Извадете от фурната. Нарежете резенчета лимон, които поставете внимателно в прорезите на рибата.
Върнете обратно във фурната без алуминиевото фолио и допечете до златисто.
Поднесете със свежа салата.
Последвайте ни
1 Коментара: