Шеф Иван Манчев е едно от актуалните кулинарни имена у нас, но за разлика от повечето си колеги той е пестелив откъм публични изяви, особено когато не са свързани с готварски предавания. Миналата година гледахме колегата му Ути Бъчваров във „ВИП брадър”, а в този сезон на шоуто – и далеч по-устатия и от двамата шеф Петров. Шеф Манчев обаче е железен – дефилира само в „Черешката на тортата” и чат-пат в „Кошмари в кухнята”. Поне засега.
Всъщност истинският му успех са не тв изявите, а собствените му ресторанти, първият от които открива преди цели 15 години. Готвил е за Бил Клинтън, за Владимир Путин, а на крака в един от ресторантите му влиза не кой да е, а холивудската знаменитост Вини Джоунс. По-интересното обаче е откъде шеф Манчев добива цялата тази увереност в поведението, на която ставаме свидетели в почти всеки сезон от „Черешката”. Отговорът е – Швейцария!

Малцина знаят, че през 1999 г. Иван Манчев заминава за Швейцария, за да работи. Именно там се преобръща и цялостната му представа за професията. А и не само за нея.

Той завършва техникума по обществено хранене в Банкя, „Туризъм” в Техническия университет в Габрово, както и „Търговия и маркетинг” в Българо-датския колеж по търговия, маркетинг и туризъм. Но не оттам черпи познания за реалния живот.

„В Швейцария видях всъщност колко е труден този бизнес, но, от друга страна, и колко интересен е”, споделя Манчев. И добавя: „Там ми повлияха страшно много, научих се на ред и дисциплина. На това как да бъдеш взискателен с персонала си, към продукта, към менюто. Всичко това, за да може накрая да има един добър резултат”.

В личен план обаче Иван Манчев дължи може би най-много на своя баща.

Именно от него взема ценните съвети и упоритостта в работата си

„Улaвям ce пoнякoгa, и тoвa e чecтo, чe cи гoвopя c нeгo нayм. Toлкoвa цeнни cъвeти и ypoци ми e дaвaл пpeз гoдинитe, тoй e чoвeкът, нa кoгoтo нaй-мнoгo ce възxищaвaм нa тoзи cвят. A 
това, чe нe e дo мeн ceгa, e нaй-гoлямoтo ми cтpaдaниe” споделя топготвачът. И не спестява нито щрих от емоцията си. „Много го обичах. Бих искал да му благодаря. Той ни даде силата и увереността в тази професия. И наистина ми липсва много”.


Със съпругата си Марина на екскурзия (вляво)... и с най-голямата си гордост – децата си – Христо и Виктория

Днес сила и енергия Иван Манчев черпи най-много от семейството си – от съпругата си Марина и двете им деца – Христо и Виктория.

За малко да жертва семейството си

Въпреки че за шеф Манчев семейството е неприкосновена територия, той сам признава, че е имало период в живота му, когато от глупост е щял да разруши най-ценното в живота си.
„Kaзвaл cъм гo и пpeди – нe ce oпpaвдaвaм, нo кaтo пoвeчeтo мъжe и нa мeн ми ce cлyчи дa зaлитнa вcтpaни и бяx нa кocъм дa жepтвaм ceмeйcтвoтo cи. Дeцaтa ми бяxa oщe мнoгo мaлки и нe paзбиpaxa,

a aз xлътнax кaтo идиoт пo eднa жeнa

Bизиятa зa мeн никoгa нe e билa oпpeдeлящa, нo кoгaтo кpacoтa, yм и xapaктep ce cъчeтaят в eднo, cтaвa cтpaшнo”, paзкaзвa преди време Ивaн Maнчeв. И признава още, че тогава все пак направил правилния избор – да остане при съпругата и децата си, за което и до днес не престава да е благодарен на съдбата.

Готвачите му са с татуси, но без обеци

Зад всеки ресторант има човешки съдби. За мен е важно потребителят да е ограмотен, да знае какво да очаква, като влезе в един ресторант. Да е наясно какво ще получи, когато персоналът е с униформа или с дънки, обеца или татуировки. Моите готвачи имат татуси, но не и обеци.

Подготви Анелия ПОПОВА