Лучникът е изконно северняшко печиво, което е както за пости, ако пренебрегнете млякото и маслото в нашата рецепта, така и за месоядни времена, когато се приготвя със свинско или пък заешко, пише menumag.bg.
Необходими продукти за 4 - 6 порции
15 гр. прясна мая
250 мл. топла вода
500 гр. брашно
1 ч. л. сол
за пълнежа:
5 глави лук, нарязани на филийки
4 с. л. олио
1 ч. л. червен пипер
½ ч. л. чубрица
½ ч. л. сух джоджен
1 суха червена чушка, натрошена
½ ч. ч. ориз
1 с. л. кисело мляко
1 с. л. масло
 сол на вкус

Начин на приготвяне
1. Маята се разтваря в малко топла вода, прибавя се лъжица брашно и се оставя да втаса. Брашното се пресява, прави се кладенче, слагат се топлата вода, маята и солта и се замесва гладко тесто. Готовото тесто се слага в намаслена купа да втасва покрито и на топло за 1-2 часа, докато си удвои обема.

2. Докато тестото втасва, се приготвя пълнежът. Оризът се сварява в 1 ч. ч. вода. Лукът се слага в сгорещеното олио. Задушава се на бавен огън 5 мин. Добавят се червеният пипер, чубрицата, джодженът, сушената чушка и оризът. Посолява се на вкус.

3. Половината от втасалото тесто се разточва в тава, намазана с маслото. Отгоре се слага лукът и се покрива с разточена кора от останалото тесто. Надупчва се с вилица, намазва се с млякото и се слага да се пече на 180° С, или докато се зачерви.