Българската звезда Диана Дафова стигна до 8-о място с песента One World в музикалната класация на New Age Reporter в Америка. Песента е композирана от певицата по текст, написан от нея и Robert Fry, и е част от последния й албум Charisma – One World in song („Каризма – Един свят в песен“). New Аge Рeporter е музикален сайт, посветен изцяло на течението New Age в музикалната индустрия. В този стил попадат и групи като Vangelis, Enigma, Enya.
В албума красивата изпълнителка влага цялото си творческо и музикално дарование, за да отправи духовно послание към човечеството за мъдростта, произлизаща от живота и философията, за любовта – началото на всички начала, и за силата на доброто – ценности, които са еднакво значими навсякъде по света.
Албумът се разпространява в повече от 25 страни, като в Холандия е отличен с приз „Албум на седмицата“ през месец октомври. Една от песните в него – Taliesin, спечели първа награда в категорията World и трета награда (от общо 15 категории) в конкурса за композиция в USA Songwriting Competion 2000.
Charisma – One World in song може да бъде намерен от 2 септември във всички най-големи магазини в САЩ, включително и в известните вериги Barnes and Noble и Borders-USA. Той се разпространява в Европа, Азия и на територията на цяла Северна Америка.
През месец май тази година изпълнителката подписа договор с американската музикална компания KRB Music, която е една от водещите независими компании в музикалната индустрия. Чрез нея музиката на емблематични изпълнители като легендата Уили Нелсън, Джеймс Браун, Рей Чарлс, Чък Бери, Литъл Ричард, Франк Синатра, Кони Франсис, Арета Франклин, Лучано Павароти и др. e достигнала до милиони американски домове.
За нея:
Диана Дафова е родена и израснала в София. Тя започва музикалната си кариера през 1985 година, пише и изпълнява песни на повече от четиринадесет езика. Музиката й е комбинация от български фолклор, елементи от различни култури и богата съвременна звучност. Песните на Диана Дафова са известни и с перфекционизма на нейното оригинално солово изпълнение. Елегантното й и магнетично сценично присъствие допълват силата на нейната музика.
На 3 март 2008 г. Диана Дафова беше специален гост изпълнител на събитие във Вашингтон, организирано от българското посолство в САЩ по повод сто и тридесетата годишнина от освобождението на България. На 22 февруари 2008 г. на специално парти в София певицата представи DVD с концерт на живо към албума „Kаризма“ и американския документален филм „Една нощ, която ще се помни“, заснет по време на концерта й в Чикаго.
Диана Дафова е завършила Музикалната академия в София, специалност пиано и пеене. Тя е изучавала и история на музиката, както и класически и джаз балет. През годините е участвала в стотици концерти, телевизионни и радиопрограми в България, Словакия, Румъния, Гърция, Турция, Белгия, Германия, Италия, Австрия, Монголия, Холандия, САЩ и Индия. Композициите й сa комбинация от жанрове с уникално съвременно звучене. Музиката й e модерно съчетание от българскa традиционна и ортодоксална интонация с елементи от различни култури от целия свят. Пее на 14 езика, между които санскрит, келтик, латински, италиански, японски, северноамерикански индиански, български, английски и др. Диана е носител на многобройни международни награди, между които Световната музикална награда в най-престижния конкурс за композиция в САЩ за песента „Талиеcин“.
Победителка e на Международния фестивал „Сини небеса на Монголия“. Носител на наградата „Златно перо“ и на наградата „Златен феномен“, България. Наградена е с пет медала за отличие от Американската армия за изнесения от нея концерт в Косово. Работи като специален пратеник на Агенцията за бежанците към ООН. Песента „Аадия“ е селектирана от НАСА за совалката „Колумбия“. Диана е получила лични комплименти за изкуството си от световни лидери, сред които папа Йоан-Павел ІІ и сенатор Хилари Клинтън. /Kafene