Политикът и икономист Владимир Каролев ще бъде шеф в новия сезон на „Фермата“ и ще командори всички участници. Най-пиперливият коментатор в сутрешните блокове е приел предизвикателството на продуцентите и водещите на предаването Иван и Андрей. Той влиза със специалната роля „старейшина“ в хитовото риалити по бТВ, което стартира на 10 септември. Каролев ще бъде старейшината в шоуто и е убеден, че ще се справи с двайсетината непознати, които ще срещне във „Фермата“.
„Аз по принцип съм екипен играч, не знам дали ми личи. Моята роля ще бъде да стимулирам екипите да работят по-добре”, нахъсва се икономистът.
Освен че ще бъде защитен от изгонване и ратайство, той няма да бъде по-специален от другите участници. Ще копае в зеленчуковата градина и ще чисти обора наравно с тях, категорични са сценаристите на предаването. 


Това не може да уплаши Владо, който казва, че ще покаже на зрителите неподозирана негова страна. Преди да стане познат като икономически анализатор и политик, Каролев се занимавал и със земеделие и строителство, владеел тънкостите с мотиката и мистрията. „Физически също съм добре подготвен“, хвали се бившият кандидат-кмет на София. 
Каролев за първи път влиза в риалити въпреки многобройните покани, които е имал до този момент. Във „Фермата“ го привлекли темите на тазгодишния сезон – възраждането на българския дух и връзката между човека и природата.

„Аз съм патриот, а не националист“, уточнява той. Болен планинар е. Излиза на преходи по 60-70 пъти годишно. И казва, че често ходи и сам, когато има да решава бизнес проблеми. „Избистрям си мисълта и после като седна в офиса, много бързо написвам това, което трябва.“ 

Природата прави неподозирани неща с политиците, разказва Каролев. В планината всички били учтиви – дори и по начало буйните.

 „Срещал съм политици, с които сме се дърляли – няма да казвам име, но например един от „Атака“. Като го видях, викам: Боже, тоя човек сега сигурно… А той се спря, заговорихме се. Така че планината създава и приятелства“, спомня си Владо. Според запознати икономистът говори за лидера на националистите Волен Сидеров, с когото често са в публични сблъсъци.
Засега продуцентите не издават дали Каролев ще остане в предаването през всичките 3 месеца на „Фермата“, или ще бъде на по-свободен режим и ще се връща в цивилизацията заради работните си ангажименти като икономически консултант. 

Бил и чистач в университета, в който преподавал 

„Мога и с 2, и с 200”, обича да казва Каролев. И си спомня случки от младостта, в които се налагало да яде основно банани и консерви, така че със сигурност ще оцелее, ако във „Фермата“ настъпи глад.
Пред приятели разказва, че бил точно толкова щастлив и като нямал никакви пари. Когато отишъл в Канада през 90-те, за 2 години само 2 пъти влязъл в ресторант. Това били годините, в които трябвало да пести, за да вземе сина си и жена си. Докато учел в университета Албърта, Канада пък, вземал и допълнителна работа – миел пода на учебното заведение. Дали му добра стипендия, но въпреки това нямало как да не работи. И докато преподавал маркетинг на по-долните курсове, бил и чистач. Често се случвало докато мие пода, покрай него да мине негов студент. Това обаче не правело впечатление на никого. „Тяхното общество е различно“, обяснява Каролев. 

Отказал американско гражданство

 Каролев има какво да каже по темата с емигрантството, която ще е сред основните в новия сезон на „Фермата“. В предаването ще видим хора, които в момента живеят в чужбина, такива, които са предпочели да се върнат от странство, и други, които никога не биха напуснали България, обясняват от екипа на Иван и Андрей. 

Икономистът е сред ревностните защитници на тезата, че все по-малко българи избират да емигрират трайно, а ходят на гурбет или на обучение в чужди университети. Дава пример със себе си – където и да е работил, се е връщал. И дори отказал мечтания за много българи американски паспорт. 

Преди няколко години икономистът си върна зелената карта, която получил през 2002 г. заради работни ангажименти в Щатите. Тогава бил разочарован от СДС на Костов и решил, че ако ножът опре до кокала, Америка е добър шанс. А междувременно получил и предложението на Симеон Сакскобургготски да влезе в НДСВ. Години по-късно бил обнадежден, че ситуацията в България ще се промени, и избрал да остане в родината и да се кандидатира за кмет на София.

„Трябваше вече или да върна картата, или да си взема американски паспорт“, разказва той. Ангажиментът, заради който трябвало да прави избор, бил към голяма международна компания във Вашингтон. 

„Много се учудиха тогава – там хората се молят да станат американци. Аз много обичам България и след като съм преживял Жан Виденов и след него, не виждам смисъл да ставам американец“, обяснявал Каролев. 

Защо скиор вегетарианец води война с еколози?

Освен екстремист на думи Каролев предпочита и спортове, които вдигат адреналина – кара мотор, сноуборд, уейкборд, водни ски, сърф, парапланер в тандем. Освен това има син колан с червена лента по таекуондо, играе тенис и доскоро е карал колело, но са му го откраднали. 
Той е запален скиор и от години подкрепя инвеститорите в ски курортите в сблъсъка им с екоорганизациите, които настояват да не се секат гори заради писти. В не една и две изяви той ги обвинява в задкулисни игри и печалби за сметка на развитието на ски туризма. Каролев често скандализира – например с гола своя снимка във Фейсбук в знак на солидарност с остри коментари за действията на политици. В телевизиите още помнят случаи като този след разгорещен дебат с лидера на КНСБ Пламен Димитров двамата за малко не стигат до ръкопашен бой в нюзрума. 
Отявлен фен е на здравословния живот – от години не яде месо, но не налага възгледите си на семейството си. 
„Просто се чувствам по-добре, не е от някакви други съображения“, казва той и посочва за пример брат си, който години наред изминава по няколко километра на ден, хранейки се само със зеленчуци и ядки.
 

Подготви Красимир КРАСИМИРОВ