Акцията с газ анализаторите за контрол на нивата на вредните изпарения от автомобилите е безсмислена, такова мнение изрази пред „Дарик“ бишият шеф на КАТ "Пътна полиция" Алекси Стратиев.

По думите му десет автомобила, произведени преди 2004 г., замърсяват въздуха колкото сто коли, произведени след това, но всички отговарят на стандарта, заложен от производителя.

Стратиев направи коментара си по повод новата инициатива на "Пътна полиция", Столична община и екоминистерството, които решиха да се борят с вредните емисии на автомобилите още преди регистрирането им.

Преди няколко дни София подари на столичния КАТ 7 газанализатора, които ще мерят колко вредни газове излъчват колите. Идеята е да не се издава регистрация на шофьорите, ако нормите са надвишени.

Целенасочено ще спираме стари автомобили, които се движат по улиците на София.

Ще правим техническа проверка”, коментира миналата седмица началникът на Отдел „Пътна полиция” към СДВР комисар Тенчо Тенев.

„Когато се констатират стойности над допустимите, ще бъде съставен акт на водача и автомобилът се спира от движение, докато не оправи автомобила, няма да бъде пускан”, посочи той.