Шофирането нощем е сред най-опасните човешки дейности. Според статистиката на Германския автомобилен клуб ADAC, близо 30% от всички произшествия с фатални последици се случват през нощта. През лятото дните са дълги и често успяваме да осъществим пътуванията си в светлата част на денонощието, но само след няколко месеца денят отново ще е къс и ще се налага да шофираме на тъмно.

За да предотврати неудобството от шофирането на тъмно и за да повиши безопасността, компанията Opel оборудва новите си модели Zafira и Mokka X с адаптивни предни светодиодни светлини, които осигуряват оптимална видимост без опасност от заслепяване на другите участници в движението. По този начин Opel предоставя всички предимства на адаптивните светлини и фаровете, използващи изцяло LED елементи в класа на вановете и компактните кросоувъри.

Опционалните адаптивни светодиодни светлини при новите Opel Zafira и Mokka X осигуряват сноп ярка бяла светлина, който направо превръща нощта в ден и автоматично се адаптира към условията на шофиране. Системата AFL LED разполага с 9 индивидуални функции или светлинни режими като градски, извънградски и при спиране, които не само подобряват видимостта, но и спомагат за икономията на енергия. Вместо да включва и изключва отделни светодиоди в различни комбинации, системата AFL LED се адаптира към ситуацията на пътя и наличието на други участници в движението чрез автоматична промяна на профила на светлинния сноп на предните светлини.

При пътуване по извънградски пътища при скорост на движение над 55 км/ч, функцията за извънградско движение подобрява осветяването на пътното платно и зоните в непосредствена близост до него. Обхватът на светлините върху собствената лента за движение е по-дълъг, докато разпределението на осветлението върху насрещната лента е намалено с цел предотвратяване на заслепяването на насрещно движещите се водачи. Подобреното осветяване на зоните в непосредствена близост до пътя дава възможност за по-ранно разпознаване на потенциалните опасности.

При движение в завои или при завиване по време на маневри, системата AFL LED активира режима за завиване и завои, който включва допълнителен ляв или десен LED елемент, който осветява пътното платно в посоката на движението в зависимост от ъгъла на отклонение на волана или подадения мигач. Режимът за завиване и завои се включва автоматично при скорост на движение под 40 км/ч при включен мигач или при достатъчно отклонение на волана и се деактивира когато мигачът бъде изключен, както и когато воланът се върне в централна позиция. Този режим е активен до достигане на скорост 70 км/ч.

В градския режим светлинният сноп е скъсен до близката зона пред автомобила и е по-широк настрани благодарение на включените с намалена интензивност светлини за завиване. Режимът за маневри осветява зоната около автомобила при паркиране или излизане от паркомясто напред или на заден ход. В този режим светлините за завиване се активират с намалена интензивност при превключване на задна предавка. Режимът за маневри остава активен в продължение на 20 секунди след изключване на задната предавка или докато автомобилът не надхвърли границата от 7 км/ч при движение напред.

Опционалните адаптивни предни LED светлини при новите Opel Zafira и Mokka X спомагат не само за повишаване на пътната безопасност, но и изразходват доста по-малко електроенергия в сравнение с други светлинни технологии. При спиране, когато Start-stop системата изключи двигателя, късите светлини остават включени, а светлините за завиване се изключват, намалявайки общата енергийната консумация на предните фарове.

Източник: "Монитор"