На 25 октомври автомобилистите празнуваха своя празник Денят на автомобилиста! По случай празника може да прочетете тази подборка от много интересни факти от света на автомобилите. 

Първият най-глям проблем пред автомобилистите са били пироните, които са били безброй по пътищата. Те постоянно пукали гумите на колите. Но откъде са се взимали? Те са падали от конете - пътищата по онова време са принадлежали на конните екипажи и конниците. 

Авторът на първите в света правила за движение п пътищата е Уильям Фелпс. Той никога не е сядал за волана на автомобил. 

Автомобилите доста често се продават в различни страни под различни имена, което понякога се обославя от езика. Например, на финландски "Калина" се превежда като "шум" или "грохот", а Nova (модел Chevrolet) на испански означава нещо, което не върви.


Всъщност, на испански Pajero се превежда като онанист, поради което там се появява кола Montero. Също така в Испания и Латинска Америка не е имало Mazda LaPuta, като името не се нуждае от превод. Французите на свой ред не са във възторг от Audi e-tron, което се превежда като "купчина *айна", а ТТ Coupe на френски звучи като "отрязана глава".

За да прочетете останалите факти, посетете auto.blitz.bg.