В Лондон се продава един изключително рядък суперкар. Става дума за автомобил от марката Jaguar и по-конкретно за модела XJR-15. Този "британски атлет" е произведен през 1990 година и на практика се явява най-редкия модел за цялата история на британската марка, пише fakti.bg.

От него са произведени само 27 екземпляра, като за сравнение ще кажем, че дори от легендарното и суперрядко купе XJ220 са произведени повече бройки. Jaguar XJR-15 е уникален и с това, че е създаден на базата на състезателния прототип XJR-9, който през 1988 година печели култовата надпревара 24-те часа на Льо Ман.На практика шасито е същото, а дизайнерите просто са го "облекли" в "цивилен костюм" от карбон. Суперавтомобилът е оборудван с шестлитров V-образен дванайсетцилиндров двигател, който разполага с мощност от 450 конски сили. Агрегатът работи съвместно с шестстепенна механична скоростна кутия, през която въртящият момент се предава на задните колела.
Дори и към днешна дата динамичните характеристики на тази кола са впечатляващи. Тя може да ускорява от 0 до 100 км/ч. за 3.9 секунди, а максималната и скорост е 307 км/ч. Удивително е и нещо друго. Докато подобни класики поскъпват непрекъснато, сега, цената за Jaguar XJR-15 е два пъти по-ниска, отколкото е била през 1990 година.


Преди 27 години този автомобил е струвал $960 000, а в момента за него се иска сумата от половин милион долара. Според специалистите това е изключително изгодно предложение, като се отчита фактът, че състоянието на колата е отлично, а пробегът и е само 2 250 км.