Японската компания за автомобилни Toyo Tires ще изгради завод в Сърбия за 390 милиона евро. С това се похвали президентът Александър Вучич на специална пресконференция днес.

Той уточни, че преговорите траяли 3 години, като в последната фаза Сърбия е преборила кандидатурата на Полша.
 
"След 3-годишни разговори и преговори и борбата ни срещу страни от Централна, Източна и Южна Европа, получихме писмо, в което се съобщава, че голямата японска компания Toyo tires идва в Сърбия", каза Вучич пред медиите. Той не каза кои са другите европейски държави, с които Сърбия е била в конкуренция. 
 
"Японците ще инвестират 390 милиона евро само в първата фаза на изграждането на завода в северния град Инджия, което ще открие над 500 нови работни места", според Александър Вучич.

По думите на президента японската инвестиция представлява 12-13% от всички чуждестранни инвестиции в Сърбия, като тя е по-голяма от годишните инвестиции в Босна и Херцеговина, а също на Северна Македония и Черна гора.

"Това е само 2 пъти по-малко от цялата сума на чуждите инвестиции в Хърватия като член на ЕС през миналата година", изтъкна още Вучич.
 
Той благодари на японския премиер Шиндзо Абе, който посети Сърбия в средата на януари 2018 г. веднага след визитата си в София преди това, по време на която Абе подари на Бойко Борисов кимоно и черен колан. 
 
"Добре дошли, японски приятели, пожелаваме ви да останете още дълго тук и да откриете още много фабрики в страната ни", призова Вучич.

"Да победиш Полша е велико нещо, а японците избираха между много страни от Централна и Източна Европа", отбеляза още президентът.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!