Отдавна е известно как новият вирус може да увреди кръвоносните съдове...

Вирусът CoV-SARS-2 може да проникне в гениталиите на заразения човек и потенциално да причини трайна еректилна дисфункция, според предварително проучване, проведено като част от програма за репродуктивна урология в Медицинския център на Университета в Маями.

Професор Ранджит Рамасами, автор на изследването, изследва тъканите на гениталиите при мъже, които са претърпели covid и такива, които не са го направили.

Отдавна е известно, че новият вирус може да увреди кръвоносните съдове и може да доведе до увреждане на тъканта, която снабдява тази вена, включително гъбестата тъкан в мъжките гениталии.

"В нашето пилотно проучване установихме, че мъжете, които преди това не са се оплаквали от еректилна дисфункция, са развили тежка дисфункция след инфекция с covid-19", казва Рамасами пред Sky News.

"Нашето изследване показа, че covid-19 може да причини ендотелна дисфункция да се разпространи и в органи, различни от белите дробове и бъбреците", каза Рамасами.
Изчерпателната ендотелна дисфункция, която възниква поради навлизането на ковидий в ендотелните клетки, може да засегне много органи, включително пениса.

Тъй като това е пилотно проучване само на четири съобщени случая на мъже, кандидатстващи за протезен имплант поради еректилна дисфункция, Рамасами посочва, че са необходими допълнителни изследвания. Той също така предупреди всички мъже, които развият еректилна дисфункция след инфекция, да се обадят на специалист.

Превод: БЛИЦ