Всеки ден се разкриват нови „изненади“, с които коварният коронавирус заплашва хората. Руски вирусолози откриха друго опасно усложнение, което заплашва възстановените мъже - импотентност. 

Ръководителят на лабораторията за геномно инженерство Павел Волочков предупреди руснаците, че covid може да причини сексуална дисфункция, като засяга гениталиите. „Коронавирусът е по-органотропен. Той засяга почти всички органи и тъкани, където ангиотензинът е конвертиращ ензим. Това се изразява и в тестисите, поради което с голяма вероятност вирусът също ще зарази гениталиите “, каза вирусологът пред местни медии.

За да се открият нарушения на производството на полови хормони, включително тестостерон, лабораторията проведе медицински изследвания върху заразени мъже. Подобни проучвания бяха проведени във Федералната държавна бюджетна институция "НМИЦ на ендокринологията" към Министерството на здравеопазването на Русия.

Изследователят обясни, че при изучаването на тази тема също е установено дали нивото на тестостерон при пациентите спада или не.
 
Освен това експертите изследвали надбъбречните жлези, панкреаса и щитовидната жлеза. 

Заключението било разочароващо - COVID може да засегне всички жлези без изключение. „В зависимост от степента на увреждане може да възникне дисфункция, включително сексуална дисфункция. Степента на увреждане зависи от ефективността на имунната система. От кога е започнала да действа, колко ефективно работи “, уточни Волочков.

В същото време вирусологът отбелязва, че при всички пациенти пораженията може да протичат по различни начини: при някои дисфункцията може да бъде сериозна, когато вирусът провокира ефектите на ендокринната система, която регулира либидото и сексуалните процеси, твърди Олег Аполихин, главният специалист по репродукция на свободна практика в Министерството на здравеопазването.

Лекарят обясни, че поради коронавирусна инфекция отделните сперматозоиди могат да се слепват заедно или с други компоненти на спермата, което впоследствие може да доведе до загуба на способността за движение и оплождане на яйцеклетките.

Превод: БЛИЦ