Идилични пейзажи с перфектно поддържани градини, грандиозни исторически сгради и зашеметяващи планински вериги – това е Афганистан в края на 20-те години на 20-и век. Серия от изключително редки цветни снимки показва страната по начин, който ярко контрастира с днешната действителност, в която сме свикнали да я свързваме с война и страдания, съобщава „Дейли Мейл“.

Снимките са част от фотографския проект „Архивите на планетата“, иницииран от покойния банкер и филантроп Алберт Кан, в който са събрани над 72 000 снимки от целия свят. В момента те се намират в музея „Алберт Кан“ в Париж.

Между 1909 и 1931 година Кан изпраща фотографи в над 50 държави да документират какво са видели. Наборът от снимки от Афганистан е направен от Фредерик Гадмер, който посетил региона за няколко месеца през 1928 година. Окъпаните в слънчева светлина и излъчващи спокойствие кадри, заснети в Афганистан, наскоро бяха открити от фотографа на Радио „Свободна Европа“ Амос Чапъл, който ги предоставя на английското издание. Разгледайте ги на pochivka.blitz.bg!